Nyheter

Chilensk prest arrestert for overgrep

En massiv overgrepsskandale ryster den katolske kirken i Chile. 14 prester er suspendert fra sine stillinger, og én av dem er arrestert.

13. juli ble presten Oscar Munoz Toledo arrestert i Chile på grunn av overgrepsanklager. Han er den første presten som blir siktet i det som har vist seg å være en svært omfattende overgrepsskandale i Den katolske kirke i Chile.

Munoz Toledo ble arrestert etter anklager om overgrep og voldtekt av syv mindreårige, men det utelukkes ikke at antallet ofre kan være høyere. Han er én av 14 prester som i vår har blitt etterforsket i bispedømmet i Rancagua.

LES MER: Overgrepssaken i Chile har blitt etterforsket lenge.

Stort omfang

Associated Press melder at paven først undervurderte omfanget av overgrepssaken i Chile. Etter at to etterforskere fra Vatikanet i vår undersøkte saken, ble det imidlertid kjent at kirken i Chile systematisk hadde dekket til overgrepssaker og jobbet aktivt for å diskreditere varslere.

Etter at sakens omfang ble kjent, stilte alle Chiles 32 biskoper sine stillinger til disposisjon. Årsaken skal ha vært skyldfølelse for ikke å ha klart å beskytte kirkens unge.

LES OGSÅ: Paven har bedt de chilenske ofrene om tilgivelse.

Ikke noe nytt

En av de fem biskopene Pave Frans har latt fratre fra sin stilling, Juan Barros, har også tidligere vært involvert i en overgrepssak i Chile.

Han var rådgiver til biskopen i byen Osorno i Chile, Fernando Karadima. I 2011 ble Karadima dømt av Vatikanet til å søke tilgivelse på livstid for en omfattende overgrepssak.

Da Barros selv tok over bispesetet i Osorno møtte han motstand fra menigheten i byen som mente han ikke hadde tatt Karadimas overgrep på alvor.

Pave Frans skal først ha forsvart Barros i møte med vårens overgrepssak, men ifølge Associated Press skal han ha endret mening etter å ha møtt ofre fra Chile.

Lang rekke saker

Overgrepsskandalen i Chile slutter seg til en lang rekke overgrepssaker i Den katolske kirke.

Blant annet har en rekke store overgrepssaker blitt avdekket i USA. I 2002 avdekket man en lignende sak som den i Chile i Boston. Der også ble det avslørt at Den katolske kirke hadde brukt ressurser på å dekke over overgrepene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter