Klima

Bytting koseligere enn shopping

– Klær jeg er lei av og ikke bruker lengre kan jo være nytt og fint for andre, mener bytte-fan Ceclie Molteberg.

Bilde 1 av 2

Sammen med venninnen Marianne Onheim sitter hun på en benk i den lave høstsola utenfor et hvitt, gammelt trehus. De bor i Oslo, men har vært på bygdemuseet i Lørenskog for å bytte bort klær de ikke lengre bruker.

Temaet for byttefesten er høst- og vinterklær. Marianne holder sønnen Alfred i armene, og måler en rød dress i fleece mot den fire måneder gamle gutten. Den er mer enn stor nok.

– Han vokser vel inn i den om ikke så lenge, sier hun, og pakker dressen ned i den blå IKEA-posen sammen med resten av dagens fangst.

LES OGSÅ: – God lønn sikrer ikke etisk handel

Bruk og kast

– Tenker dere på hvor klærne deres er laget?

– Ja, det er jo en av grunnene til at jeg drar hit. Det er jo second hand, så da er man ikke med på å bidra til bruk og kast-kulturen, også støtter man ikke direkte den store klesindustrien, som er sånn som den er, sier Marianne Onheim.

Også Molteberg prøver å følge med på hvor ting er produsert.

– Men det er ikke alltid like lett å holde oversikten, sier hun.

LES OGSÅ: Made in: Hemmelig – disse kleskjedene nekter å offentliggjøre fabrikklister

Sjekker gjerne

Hun forteller at hun aller helst kjøper second hand eller bytter klær med venner.

– Men hvis en skal kjøpe klær som en vet er lagd under gode forhold er det gjerne veldig dyrt. Så da blir det fort Hennes og Mauritz når jeg trenger ei ny bukse. Selv om jeg helst ikke vil handle der, sier hun.

Begge to hadde benyttet seg av muligheten for å sjekke hvor klærne de kjøper er laget.

– Ja, det hadde vært kjempekult. Jeg syns det burde vært sånn med alle produkter, mat også, at en skal kunne spore det tilbake til opprinnelsen. Vite akkurat hvor det er fra, sier Cecilie Molteberg.

LES OGSÅ: Plagget som skremmer folk

Sosialt

Venninnene ser på de ny-gamle klærne de har skaffet seg: et par skinnsko, en kort kåpe, gensere og jeans. Det knirker litt i Alfred som får sola i øynene, og Marianne skjermer for. Vanligvis arrangerer vennegjengen byttekvelder hjemme hos hverandre, men arrangement som dette på bygdemuseet gjør at de kommer seg ut og gjør noe enda mer sosialt ut av klesanskaffelsen.

– Det er utvilsomt mye koseligere enn å gå på Oslo City, sier Marianne.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima