Nyheter

Byrådet må snu – sykehjemsprestene reddes

Oslos eldre beholder prestene, SVs tilskuddsordning skrotes. Bystyret gir også 400.000 kroner ekstra til livssynsbetjening av de som ikke er medlem i Den norske kirke.

– Vi er veldig godt fornøyde med at Oslo bystyre med dette bevarer sykehjemsprestetjenesten, samtidig som det legges til rette for åndelig betjening fra andre tros- og livssynsamfunn, sier Gard R. Sandaker-Nielsen, leder i Oslo bispedømmeråd, som er arbeidsgiver for prestene som jobber på Oslos sykehjem.

I 30 år har Oslo kommune bevilget lønnsmidlene til ordningen. Oslo bispedømme får i år vel 4,6 millioner kroner fra kommunen. Summen dekker 6,45 årsverk, og brukes til å lønne åtte prester i ulike deltidsstillinger på 21 sykehjem.

Raus med ros

I en fersk innstilling fra finanskomiteen i Oslo bystyre, som har avgjort hvordan 2017-budsjettet blir, får sykehjemsprestene mye ros:

«Komiteen anerkjenner det viktige arbeidet sykehjemsprestene gjør, og verdsetter det positive bidraget denne tjenesten har ytt gjennom mange år, ved å være tilstede for beboere, pårørende og ansatte i en vanskelig tid.»

«Urimelig favorisering»

Siden det rødgrønne byrådet overtok makten i Oslo i fjor høst, har særlig SV ivret for å skrote dagens tilbud med egne prester på institusjonene.

I november i fjor ble det oppstandelse. Eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) ville kutte den kommunale støtten til sykehjemsprester fordi den var en «urimelig favorisering» av ett trossamfunn, Den norske kirke.

Fort i svingene

Få dager inn i desember snudde Thorkildsen. Hun valgte å lytte på de mange, sterke innvendingene mot det varslede budsjettkuttet på 2,3 millioner i 2016 og 4,7 millioner kroner årlig i perioden 2017–2019. Byrådet erkjente at det hadde gått vel fort i svingene da 2016-budsjettet skulle snekres.

Evaluerte prestetjenesten

Men samtidig som Thorkildsen ombestemte seg, varslet hun en evaluering av prestetjenesten og at byrådet ville komme tilbake med forslag til ny organisering i 2017-budsjettet.

I Sykehjemsetatens evaluering står det at «Sykehjemspresten har en viktig funksjon og er viktig også for pasienter/pårørende/i veiledning til medarbeidere fra alle livssynssamfunn», og at «Det er en åpen holdning i forhold til andre tros- og livssynssamfunn».

Høstet kritikk

I september kunne Vårt Land fortelle at eldrebyråden ville legge fram følgende modell i budsjettet:

Dagens lønnsbevilgning blir i 2017 gjort om til en tilskuddsordning der kirke-, tros- og livssynssamfunn må søke om penger til for eksempel sykehjemsprester eller sykehjemsimamer.

På nytt høstet Thorkildsen hard kritikk - særlig fra Den norske kirke, Fagforbundet Teologene og KrF. Etter et møte med Oslo bispedømmeråd besluttet byråden at man skulle forlenge dagens prestetilbud til 1. juli 2017, og så legge om til tilskuddsordningen.

Bevilger 4,7 millioner

Slik blir det ikke. Etter budsjettmøtet i finanskomiteen i Oslo bystyre, er SV-byråd Thorkildsens forslag parkert av bystyreflertallet. Byrådspartiene Ap, SV og MDG er sammen med Rødt blitt enige om at «byrådet bør se på hvordan man kan sikre mest mulig forutsigbarhet for de som skal yte disse tjenestene i framtiden. Herunder vurdere hvorvidt tilskudd/kontrakter kan gis over flere år. Tilskuddet for 2017 bør derfor avsettes til den norske kirkes sykehjemsprester.» Dermed er prestenes jobber sikret ut 2017 med en bevilgning på 4,7 millioner kroner.

Anerkjennelse

– Dette er en anerkjennelse av kompetansen til sykehjemsprestene og det viktige arbeidet de gjør i møte med beboere, pårørende og ansatte ved sykehjemmene, sier bispedømmerådsleder Sandaker-Nielsen.

Tre av fire beboere på sykehjemmene i Oslo er medlemmer i Den norske kirke, viser en kartlegging gjort av Oslo bispedømme.

Andre livssyn

Flertallet i finanskomiteen går også et steg lenger, de utvider livssynstjenesten. For de ber byrådet bevilge 400.000 kroner ekstra til en pott «som andre tros- og livssyn kan søke på».

Komiteen mener byrådet må «legge om ordningen til et opplegg som sikrer at alle tros- og livssynssamfunn får muligheten til å tilby sine tjenester på samme måte som Den norske kirke».

Eldrebyråd pålegges dialog

Alle partiene i komiteen har en tydelig bestilling til eldrebyråd Thorkildsen og resten av det rødgrønne byrådet. De må «bruke tiden frem til budsjett 2018 til å jobbe videre med utformingen av den nye ordningen i dialog med både Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn for å sikre at den bidrar til både forutsigbarhet og et kvalitativt godt tilbud for beboere, pårørende og ansatte».

Fant løsning

Frode Jacobsen (Ap) leder finanskomiteen. Han sier komiteen hadde diskusjoner om hvordan man skulle løse livssynsbetjeningen på sykehjemmene.

– Vi er opptatt av å få til en omlegging, samtidig som vi anerkjenner den gode og viktige jobben sykehjemsprestene utfører. Derfor forlenger vi bevilgningen til prestetjenesten også i 2017, og vi ber byrådet gå i dialog med kirken og andre trossamfunn om den framtidige ordningen, sier Jacobsen.

– Vi er klare til å starte denne dialogen, melder bispedømmerådsleder Sandaker-Nielsen.

Oslo bystyre vedtar 2017-budsjettet 7. desember.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter