Nyheter

Byprester får Olavsstipendet

Prestene Silje Kivle Andreassen og Kjersti Gautestad Norheim får Bispemøtets Olavsstipend for å forske på menigheter i urbane ­områder.

Stipendet på 100.000 kroner er til å dekke utgifter. I tillegg til blir de frikjøpt fra sin daglige prestejobb i et halvår.

– Vi er kjempeglade for dette, sier Kjersti Gautestad Norheim, som er sokneprest i Birkeland menighet i Bergen.

Sokneprest Silje Kivle ­Andreassen i Holmlia og Norheim ­sitter i krypten i Oslo domkirke på åpningen av denne­ ukens Bispemøte. Tonen fra forbipasserende biskoper er munter: «Ikke hør på noe av det de to sier» og «prisen kommer først når dere har levert prosjektet» sies det spøkefullt i forbifarten.

De to prestene får et stipend på 100.000 kroner som skal dekke utgifter til et forskningsprosjekt om hvordan det er å være prest i tettbygde strøk.

Forskning

De skal intervjue to prester i urbane menigheter og intervjue personer i menighetens lokalmiljø. Etterpå skal de ta egen erfaring fra sine­ urbane menigheter inn i en drøfting med prestene de har intervjuet. De håper at resultater av prosjektet skal kunne være til hjelp for andre prester som jobber i tett befolkede områder.

Silje Kivle Andreassen har vært prest i Holmlia menighet i Oslo siden 2015. Hun var nylig i Vårt Lands podkast «Dokka», hvor hun snakket med Åste Dokka om hvordan det er å være prest i et område der Den norske kirke er en livssynsminoritet.

– Hypotesen min er at det ikke må være flerkulturelle ­menigheter vi forsker på for at det skal ha overføringsverdi til menigheter som ligger i flerkulturelle områder. Det vi skal finne ut av er hvordan samhandling med miljøet utenfor kirkeveggen fungerer, sier ­Andreassen.

– Kirkens kall

I Birkeland menighet, der Norheim er prest, er Den norske kirke er en livssynsmajoritet. Hun er enig med Andreassen i at det ikke handler om hvem kirken er i kontakt med, men at kirken er i kontakt med sitt nærområde.

– Kirkens kall er å være i ­berøring med dem vi er satt til å være kirke for, sier Norheim, som samtidig fremhever at hun har erfaring med å jobbe i et område der hun var livssynsminoritet, da hun var misjonær i Estland.

---

Olavsstipendet

  • Deles hvert år ut av ­Bispemøtet.
  • Består av permisjon med lønn i ett år, samt 100.000 kroner i stipend.
  • Ble opprettet i 1993 for å styrke Den norske kirkes kompetanse, og for å øke kunnskapen om kirkens rolle i samfunnet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter