Nyheter

Bymisjonen valgte bedehuset

Kirkens Bymisjon fikk råd fra kommunikasjonseksperter om å droppe bedehus-navnet, men gjorde det ikke.

I 2009 fikk Kirkens Bymisjon i Vestfold overta det tradisjonsrike Svend Foyns bedehus i Tønsberg for én krone. Det store, gamle bedehuset er fylt med lavterskeltilbud og masse kulturaktiviteter. Mange internt og eksternt har vært inne i vurderingen av hva den nye, åpne kulturarenaen skulle hete.

– Tønsbergs Blad skriver at vi har leid inn kommunikasjonsbyrå og brukt et halvt år for å finne navn. Den fremstillingen gir et feil inntrykk, sier Anders Pladsen, daglig leder i Kirkens Bymisjon Vestfold, til Vårt Land.

Ikke mye tid og penger

Han sier at organisasjonen hovedsaklig har hatt en intern prosess, i tillegg til å gjennomføre en spørreundersøkelse blant Bymisjonens brukere. Dessuten er det innhentet noen råd fra samarbeidspartnere, blant dem kommunikasjonsbyrået Consilio. Pladsen understreker at det ikke er brukt veldig mye tid og penger på navne-spørsmålet.

Kommunikasjonsbyrået er overrasket over Bymisjonens konklusjon:

– Ulempen med bedehuset-navnet er at det kan forbindes med forkynnelse, og innholdet på kulturscenen rommer jo også helt andre ting. Samtidig har de valgt et navn som er allerede er veldig kjent, som folk har brukt i over hundre år, sier Thor Erling Lund i Consilio til Tunsbergs Blad.

REPORTASJE: Bedehuskunsten har vært neglisjert av både kunsthistorikere og bedehusfolket selv. Først i dag blir den oppdaget.

Anders Pladsen legger ikke skjul på at deres råd om å skifte ut bedehus-navnet ikke ble fulgt.

– Vi vurderte om vi skulle finne på et mer morsomt navn, men vi konkluderte med å beholde det innarbeidede navnet som er så godt kjent for alle i Tønsberg: Bedehuset, sier Pladsen til Vårt Land.

Landets største bedehus

Vi snakker ikke om et hvilket som helst bedehus: Svend Foyns bedehus var landets største bedehus da det ble innviet i 1876. Mange har omtalt det som landets vakreste bedehus.

– Bør være vennlig ord

Kulturentreprenør og -arrangør Ole Morkken har vært involvert i vurderingen av navn på Bymisjonens storstue i vestfoldbyen:

– Jeg mener alt handler om hva de fyller lokalene med. Det kan kalle det nesten hva de vil, men det bør være et vennlig ord. Det kan nok hende noen smiler litt når de sier at de «skal på konsert på bedehuset». Men hvis navnet ikke begrenser hva de kan arrangere i lokalene, bør dette gå fint, sier han.

SE VIDEO: Arrangerer historisk bedehus-juletrefest utenfor Karmøy

Er godt fornøyd med navnet

Sølvi Horntveth som er ansvarlig for de frivillige i Bymisjonen i Tønsberg, er godt fornøyd med navnevalget:

– Bedehuset er egentlig ferdig markedsført gjennom hundre år. Vi skjønte at det var mest vettugt å lande på bedehuset. Jeg tror egentlig alle er glade for at vi ender med det navnet, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter