Politikk

Bygger større rom i eget parti

Partileder Siv Jensen roser duoen Listhaug/Solvik-Olsens kristenaktiviteter. Samtidig skaper de motkultur internt i Frp.

Bilde 1 av 2

I de to siste stortingsperiodene har Frp flyttet på seg: Programpunkter som de konservative kristne likte i homopolitikken, er mindre strenge. Liberalistene­ har vunnet flere verdikamper i partiet.

På spørsmål om Frp justerer seg i verdikonservativ retning gjennom statsrådenes Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaugs engasjement, svarer Frp-lederen:

– Mange mennesker med et kristent verdisyn stemmer Frp. Jeg tror ikke dette er i strid med et liberalistisk grunnsyn, snarere tvert imot. Det er godt forenlig.

– Er økt tilstedeværelse i kristne sammenhenger en villet strategi?

– I utgangspunktet et hjerte­lig engasjement fra Sylvi og Ketils del. Men de følger nå opp et arbeid jeg og Carl I Hagen brukte mye tid på. Det er veldig bra at de gjør dette, svarer Jensen.

LES OGSÅ: Frp på sjamtokt til kristen grasrot

Strateger bak utspill

Ulike stemmer i Frps sentrale apparat peker ut nettopp Listhaug og Solvik-Olsen som strategene på feltet. De to snakker ofte sammen om Frps livssynsmarkeringer.

Selv om Jensen har gjestet en rekke støtteaksjoner for Israel, er det Solvik-Olsen som har hatt hyppigst kontakt med klassisk kristenliv. Sommeren før valget i 2013 var han på syv kristne arrangementer. Han avviser at det handler om å gjenoppbygge profil på kristelig grasrot og mener det har en naturlig forklaring:

– For de av oss som besøker forsamlinger, har kristentroen vært viktig hele tiden. Vi har kanskje vært mer synlige før, for oppgaver den første tiden i regjering tok mye tid. Når denne distansen er tilbakelagt, er det mer naturlig igjen å besøke grupper vi står nært, sier Solvik-Olsen.

– Er poenget for deg og Listhaug å skape større plass for det verdikonservative i et liberalistisk parti?

– Jeg opplever ikke at det handler om slike merkelapper. Hvordan kristne strømmer får sin plass i partiet handler litt om hva slags debatter samfunnet vårt er inne i og hvilke stemmer som faktisk slipper til i det offentlige ordskiftet.

LES OGSÅ: Sandberg begraver stridsøks mot sentrum

Nytt tilsig av verdikonservative

Tidligere Frp-statssekretær Torkil Åmland har bakgrunn fra menigheten Levende Ord og var en av tilrette­leggerne for Listhaugs kombinerte statsrådsbesøk i Bergen i forrige uke. Men det var Listhaug som selv ønsket å reise dit.

Åmland er nestleder i Hordaland Frp og mener det er blitt et større rom igjen for kristenverdier i partiet.

– Mitt inntrykk er at det er blitt mer stuerent å være verdikonservativ blant de unge i Frp, sier han.

LES OGSÅ: Skremmer eldre med Ap-Jonas

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk