Nyheter

Bygdekvinnen mot EØS

Kathrine Kleveland (51) ble aktiv i partipolitikken godt etter fylte 40 år. Nå kan hun bli første Sp-er fra Vestfold på Stortinget på 20 år. Nei til EU-lederen vil bruke Brexit for å få Norge ut av EØS.

Hvordan skiller du deg fra andre politikere?

– Jeg ble politiker som godt voksen og har bakgrunn fra organisasjonslivet. Jeg har vært engasjert i kirkeliv, var leder for Norges Bygdekvinnelag i seks år og er nå leder av Nei til EU på tredje året. Ved forrige stortingsvalg stilte jeg for Vestfold Sp uten noe særlig partipolitisk erfaring. Men ting gikk fort og nå er jeg både fylkestingspolitiker, fylkesleder og sentralstyremedlem.

Du er leder av Nei til EU. Hvilke ambisjoner har du på det feltet i løpet av den neste stortingsperioden?

– Der vil jeg at Norge skal se på de positive mulighetene som Brexit gir oss. Ved at Storbritannia vil få på plass en ny avtale med EU, må det åpne for at Norge kan se på alternativer til EØS-avtalen.

Senterpartiet ønsker et samarbeid med Arbeiderpartiet. Hvilket handlingsrom får man egentlig da på EØS?

– Jo sterkere Sp blir etter valget, desto lenger kommer vi. Jeg innser imidlertid at når det kommer til EØS har AP og Sp to ulike innganger. Allikevel er jeg optimist.

LES OGSÅ: Motstrøms med SVs Nicholas Wilkinson

Hva er mest negativt med Norge akkurat nå?

– Jeg er bekymret for at ulikhetene øker og for sentraliseringen den blåblå regjeringen har gjennomført i turbofart på mange områder.

Hvilket grep er viktigst for å nå ditt drømmesamfunn?

– At folk skal tro på muligheten til å bidra. Folk må ha en reell mulighet for medvirkning. Dersom politikerne blir for langt unna hverdagen til folk, mister vi muligheten til å påvirke. Men vi er heldigvis langt unna en amerikansk topartipolitikk.

I Grunnloven heter det at «verdigrunnlaget forblir vår kristne og humanistiske arv». Bør formuleringen beholdes?

– Ja, utvetydig. Jeg har en himmel over livet mitt og mener at det er en del av vår norske kulturarv som vi med trygghet skal ta med videre, men i toleranse med alle andre. Vi må være tydelige på hva som er vårt grunnlag, men samtidig være åpne og lage et samfunn som har plass for alle.

Hvor sterkt bør man regulere religiøse hode- og ansiktsplagg?

– Dette har blitt tydelig diskutert i Senterpartiet og jeg føler meg tilfreds med partiprogrammet i dag som ønsker å regulere det i for eksempel undervisningssituasjoner. Jeg ønsker et samfunn der vi i størst mulig grad ser hverandre og har åpne og tillitsfulle forhold hvor vi møter hverandres ansikt.

Hvilket land bør Norge reagere sterkere mot?

– Norge må alltid stå opp mot land som bryter menneskerettighetene. Jeg synes det er komplisert at dagens regjering ikke støtter fredsprisvinner Liu Xiaobo.

Om du får plass på Stortinget – hva er det første du vil snu?

– Jeg har ingen papirbunke å snu, så jeg skal snu meg i døra, se utover Eidsvolls plass og puste dypt. Så skal jeg ta del i jobbingen. Jeg tror på at de gode løsningene finnes i samarbeid med andre, og det er derfor jeg er sentrumspolitiker.

Glem eget parti – hvilken politiker inspirerer deg mest?

– Dagfinn Høybråtens gjennombrudd for røykeloven har jeg stor respekt for. Å vise at et forbud ble så positivt er til inspirasjon i andre sammenhenger.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter