Nyheter

By etter by lukker søndagen

Lokalpolitikerne venter ikke på avklaring fra Stortinget og Thorhild Widvey (H). Mange steder signeres nå avtaler om søndagsstengt.

KrF-nestleder Dagrun Eriksen er oppløftet:

– Dette er et ekstra signal til regjeringen om at forslaget om søndagshandel bør legges bort, sier nestlederen.

Nå oppfordrer hun lokalpolitikere som fortsatt forhandler om lokal makt, til å gjøre egne avtaler.

I en rekke norske byer har nemlig KrF og samarbeidspartier inngått forpliktende avtaler om søndagsstengt perioden ut. Om regjeringen skulle få til et flertall med Venstre om mer handel på søndager, sier disse byene uansett nei.

Store vestlandsbyer leder an:

• I Stavanger har Høyre og Frp signert en omfattende avtale med blant annet KrF og Venstre om både verv og politikk. Et av hovedpunktene er søndagsstengt.

• I Ålesund forsikrer flertallet det samme. Helligdagen vernes i avtalen, der forøvrig Ap får ordføreren og KrF varaordføreren.

• I Bergen inngår nei til søndagshandel som premiss for at KrF skal inngå et byrådssamarbeid med Arbeiderpartiet.

LES MER: KrF-topper gir Erna et ultimatum

Stengt i sør

Også i en rekke mindre byer er det gjort politiske avtaler, der søndagsstengt er ett av punktene:

Både i Grimstad og i Farsund har KrF og Ap delt toppvervene – og samtidig inngått avtaler der helligdagen vernes fra handel.

Flere kan komme. Spesielt i sørlandskommuner er det ventet at flere alt nå vil avtalefeste et nei til søndagshandel.

Trolig kan det ende slik i Kristiansand også. Der er forhandlingene ennå ikke ferdige og KrF inngår i en borgerlig allianse. I Sørlandets hovedstad var Høyres bystyregruppe tidligere i år motstander av kulturminister Thorhild Widveys (H) høringsutkast.

LES MER: Høyre-topp: Klarte ikke selge søndagsåpent

Venstres modell

Regjeringen skulle etter planen legge frem forslaget om søndagsåpne butikker nå i høst. Men tidlig i valgkampen endret Venstre posisjon.

Venstre, som ønsket at kommunene selv skulle få bestemme alle åpningstider, varslet at de heller ville jobbe for at dagens ordning med «turiståpent» på søndager kunne bli malen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kommunenes valg

I dag er det fylkesmannen som sier ja eller nei til om en kommune kan åpne «turiststrøk» for full handel. Venstre ønsker å gi kommunene det ansvaret selv. I tillegg ser Venstre for seg at modellen med søndagsåpent i advent kan utvides til andre søndager i året.

På Stortinget kan forhandlinger mellom Høyre, Frp og Venstre om en slik løsning være like om hjørnet. Men uansett vil kommunene ha det siste ordet i saken.

LES MER: Støre starter kampen om søndagen

KrF-oppfordring

KrF-topper er ikke overrasket over at lokallag i partiet gjør det som de kan for å sperre for mer søndagsåpent i deres egen kommune.

– At så mange byer så langt formulerer avtaler på feltet, samsvarer med det inntrykket vi har hatt: Reformen er noe «Sentral-Høyre» vil drive igjennom. For mange steder i landet er motstanden så stor at også Høyre er mot dette, påpeker KrF-nestleder Dagrun Eriksen.

Hun poengterer at kommunenes rolle i saken blir langt mer sentral etter at Venstre i valgkampen serverte nye signaler:

– Hvis Venstre går igjennom sin modell, er det jo nettopp i norske byer og småsteder avgjørelsene faller. Kommunale vedtak mot søndagsåpent vil bare bli viktigere, sier Eriksen.

LES MER: Lokalpolitikere ofte enige om søndagsåpent

Stå i storm

Eriksen tror også det vil være viktig for kommunene å inngå forpliktende avtaler om søndagsåpning nå.

– Da er det lettere å stå fast på posisjonen dersom det blir slik at noen kommuner sier ja og det oppstår debatt om hvorfor ikke ens egen kommune bør følge etter, sier Eriksen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter