Nyheter

Bussen nekter å ta Kristin med – kjøres i taxi til Korsvei-stevne

Kristin Isabelle Edwardsen hadde gledet seg til å delta på Korsvei-stevnet i Seljord – da busselskapet plutselig sa de ikke kunne kjøre henne. Nå stiller de i stedet med taxi, men Edwardsen reagerer på at de nektet å ta henne med i bussen.

– Det jeg og andre funksjonshemmede er opptatt av er å få lov til å ferdes også sammen med andre mennesker. At det skal tilrettelegges slik at det går an. Jeg skjønner at ting ble som de ble i dette tilfellet, men det er et prinsipp, sier Kristin Isabelle Edwardsen.

Edwardsen har også tidligere hatt lyst til å delta på Korsvei-festivalen i Seljord, men hun har ikke kommet seg avgårde – hun trodde ikke det var mulig å ta bussen dit. I år fikk hun høre av bekjente at det var mulig, og ringte busselskapet. Det skulle gå bra, mente de. Så snudde de. Det ble mange beskjeder fram og tilbake, men så, rett før helga, fikk Edwardsen beskjeden: bussen kunne ikke ta henne med likevel.

LES OGSÅ: Rullestolsbrukeres feriemareritt

Grunnen er at Edwardsen sitter i elektrisk rullestol. Bæresystemet i bussene er kun dimensjonert for stoler opp til 130 kilo. Ingen slike stoler i Norge er lettere enn dette, ifølge Edwardsen. Hun tilbød seg blant annet å kjøpe nye stropper som tålte mer vekt, men selskapet sa nei til dette.

Raste på Facebook

Prest Sunniva Gylven la ut et rasende innlegg om saken på Facebook, og etter det tok busselskapet kontakt, forteller Edwardsen.

– De har fått mye henvendelser og derfor har selskapet valgt å tilby meg spesialtransport på deres regning. Dette er jeg selvfølgelig glad for fordi det gjør at jeg likevel vil få gjennomført Korsveifestivalen. Det betyr mye for meg, sier Edwardsen.

LES OGSÅ: «Vi tror på en Gud som er skadet. Det skulle endre vårt syn på hva som er en normal eller perfekt kropp»

Hun sier hun har gledet seg lenge til det.

– For meg føles det ekstra viktig fordi jeg har mange dårlige erfaringer i religiøse sammenhenger fra barne- og ungdomstiden som ga meg et anstrengt forhold til tro. Dette vil jeg motvirke og legge bak meg, sier hun, og legger til:

– Å få utforske tro og få komme sammen med flere som ønsker å komme «nærmere Gud» og kjenne felleskapet er viktig for meg.

Ikke tilrettelagt

Edwardsen kommer seg til festivalen, men reagerer likevel på at bussen ikke er tilpasset brukere av elektrisk rullestol, og at hun må reise alene i maxitaxi i stedet for å ta bussen med de andre passasjerene.

Selskapet NorWay Express, som samarbeider med andre selskaper om drift på ruta mot Seljord, beklager det inntrufne.

LES OGSÅ: – KrF må slutte å dytte oss foran seg i kampen for streng abortlov

Administrerende direktør Merethe Olsen sier at alle deres busser er universelt utformet med plass til rullestol.

– Alle bussene er universelt utformet med heis og innlastingsmetoder. Heisen er dimensjonert til 300 kilo. Så har vi dimensjonering på festeanordning på maksgrense 130 kilo på stolen. Det er et regelverk som leverandøren har operert med, sier Olsen.

På selskapets nettsider sto det ikke noe om grensa på 130 kilo, kun om den på 300. Derfor har de feilinformert kundene, og det tar de konsekvensene av og sender Edwardsen i maxitaxi.

– Vi har vært utydelige og tar konsekvensen av det.

– Går i utlandet

Olsen viser altså til leverandøren og det godkjente utstyret de får av dem som grunnen til at de ikke har anledning til å ta med seg store, elektriske rullestoler. De kjøper det som er tilgjengelig og tillatt. Det mener Edwardsen er en dårlig unnskyldning. Hun sier hun flere ganger har kontaktet busselskaper fordi hun har hatt lyst til å reise til forskjellige steder.

– Både norske og svenske busselskaper har sagt at det ikke er mulig. Men mange utenlandske selskaper har plass til rullestoler, jeg kjørte for eksempel med et tysk selskap som kunne. Hvis andre land får det til kan man ikke skylde på leverandører, mener hun. Hun påpeker også at både flere taxier og bergingsbiler i Norge har stropper og utstyr som tåler slike rullestoler, da burde busselskapene også få det til.

LES OGSÅ: Funksjonshemmede faller ofte ut selv om «alle skal med»

Edwardsen mener saken kan få et potensielt tragisk utfall: fordi hun tok kontakt og slik saken utviklet seg har busselskapet nå bestemt seg for å fjerne setninga om at de kan ha med rullestoler med vekt opp til 300 kilo fra nettsidene. Det gjør bare vondt verre, mener hun.

– Det er ikke sånn det skal være ting skal ikke bli mindre tilrettelagt i verden, det skal bli mer. Det er viktig at selskapene skjønner at de burde være interessert i å tilrettelegge. Om de bare bytter ut det som står på nettsidene i stedet for å ta jobben med å ordne dimensjonering for tyngre stoler, så er det ikke bra, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter