Nyheter

Burkabråk i Frp-regi

Frp bruker nok en gang stortingsmakt mot egen regjering for å presse frem forbud mot burka og niqab. I bakgrunnen gjør Ap sine sjakktrekk.

Fremstøtene som ulike partier nå kommer med, kan om ikke lenge resultere i restriksjoner på bruk av ansiktsdekkende plagg. Selv liberale Venstre ønsker en gjennomgang av tematikken.

– Følgende av heldekkende plagg er såpass alvorlig at vi som politikere må handle, sa Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik, tidlig i trontaledebatten.

Ved møtets start fremmet han på vegne av Frps stortingsgruppe forslag om å pålegge regjeringen å fremme lovendring som «forbyr bruk av burka, niqab og andre klesplagg som vanskeliggjør identifisering» i utdanningsinstitusjoner. Forslaget kommer til avstemning på debattens dag to.

LES OGSÅ: Gir Storberget skylda for hijab-kaoset

Pepper mot Listhaug

For to uker siden fikk Frps egen integreringsminister Sylvi Listhaug pepper fra egne rekker. I et brev til Stortinget hadde hun nemlig avvist et nasjonalt niqab- og burkaforbud i skolene.

Frps stortingsgruppe varslet da omkamp på egen hånd. Ved starten av årets trontaledebatt var et forslag klart. Men da var ikke Frp alene:

• For Ap fremmet et såkalt representantforslag, som ikke handler om forbud, men regler mot å skjule ansiktet i undervisningen. Det kan trolig behandles i løpet av høsten.

• Venstres Abid Q. Raja foreslo å «kartlegge bruken av ansiktsdekkende plagg i offentlige utdanningsinstitusjoner og vurdere nødvendigheten av nasjonale retningslinjer».

– Venstre er fortsatt i mot et forbud. Vi mener regelverk blir best når det oppstår mellom folk. Jeg kjenner til at kvinner har kastet niqaben etter at de har samtalt på norskkurs, forklarer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Flørtet med Ap

I forkant hadde Frp fridd til Ap om å støtte burka- og niqabforbud i undervisningsrom. For Ap var dette uaktuelt. I debatten imøtegikk Ap-leder Jonas Gahr Støre Frp slik:

– Vårt ønske er en regel som sikrer at hele ansiktet synes. I vårt samfunn har vi ingen tradisjon for å forby klesplagg. Men i undervisningssituasjoner bør man se ansiktet.

Frp-toppen Nesvik sier likevel dette til Vårt Land:

– Aps forslag viser at det bare er et tidsspørsmål før Frp får gehør.

LES OGSÅ: Vil ikke ha niqab-forbud i Norge

Frp-stunt

Frps bruk av stortingssalen for å presse frem burka- og niqabforbud er blitt omfattende.

• I fjor vinter fremmet Frps stortingsgruppe en interpellasjon mot Frps justisminister Anders Anundsen. Han fastslo at forbud mot burka og klesplagg som hindrer identifikasjon «ikke står på regjeringens dagsorden».

• Både i 2010 og 2013 signerte partileder Siv Jensen stortingsforslag mot burkabruk i det offentlige rom. Da var Frp i opposisjon. Så viktig var saken at partiet i 2010 selv laget nett-TV-innslag fra galleriet i stortingssalen. Partiets hovedtaler, Gjermund Hagesæter, viftet med en medbrakt niqab fra talerstolen.

Spill og spetakkel?

På spørsmål om fremstøtene kan oppleves som spill og markeringsøvelser fra Frps side, svarer Nesvik:

– Nei. Når du fremmer forslag om konkrete lovendringer, driver du jo praktisk politikk. Når du ber om å «vurdere», da er vi over i det som kalles markeringer.

LES OGSÅ: Frp-Anundsen: Burka-forbud er uaktuelt

Høyre snuser

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, opplyste til Vårt Land at partiet ville avklare holdningen til Frps burkafremstøt i løpet av trontaledebatten.

– Faller ikke Aps stortingsforslag egentlig i bedre smak for Høyre?

– Ap har i alle fall en enklere måte å definere utfordringen på enn å trekke frem enkelte typer hodeplagg. Vi skal uansett ikke snekre denne typen forslag her i huset. Regjeringen må inn i bildet, sier Helleland.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter