Nyheter

Budsjettkampen surner

Tålmodighet begynner å ta slutt hos støttepartier. En gjennomgang av arbeidet til «fredsgruppen» endte surt.

– Nå må det bli fart på dette. Vi må bevege oss raskere, lød det kontant fra KrFs Hans Olav Syversen etter et budsjettmøte mellom Høyre/Frp og KrF/Venstre fredag ettermiddag.

Møtet var tillyst som en gjennomgang av menyen fra arbeidsgruppen som skulle finne alternative løsninger i konflikten om grønne avgifter. Her stiller Høyre/Frp ultimatum og sier: Ikke rør bensinavgiften.

LES OGSÅ: Millioner til hjertesaker kan gå tapt

Mot ufred

Vårt Land omtalte gruppen som «fredsgruppen» – men i praksis går hele budsjettet mot ufred.

• For spenningen har økt om grønne avgifter. Frp kvesser ordbruk.

• Dessuten avslører partene for første gang at det faktisk er svært stor avstand om pengekrav. Altså er det mer enn avgiftskrangel som setter budsjettavtale i fare.

• Sentrumspartiene begynner dessuten å bli lei av regjeringspartienes opptreden. For tredje år på rad går det i sakte fart. På ni dager har Høyre/Frp bare maktet å gi Venstre/KrF ett tilbud.

LES OGSÅ: Ap vil ha «Frp-pris» på bensin

Høyre: «Krevende og utfordrende»

– Jeg legger ikke skjul på at dette er krevende og utfordrende, sa Høyres Svein Flåtten om motpartens krav.

Da siktet han til nettopp pengekampen. Og ikke striden om grønt skatteskifte, som kan sette regjeringens liv i fare.

– Det gjelder både skole, familiepolitikk og eldrepolitikk: KrF ser ikke det volumet alle vet vi må opp på for å komme i mål, sa KrFs Syversen.

LES OGSÅ: Ap vil kutte kraftig i aborttiltak

Økt spenning før møtet

Før møtet var spenningen økende. KrF og Venstre var mildt sagt overrasket over uttalelser fra Frp-forhandler Hans Andreas Limi i Aftenposten. Der sa han at det bare var blitt «enda viktigere» for Frp ikke å gi seg om bilavgifter nå som partiet synker på gallupen.

På vei inn sa KrFs Syversen at han ville ha en forklaring på dette inne i selve møterommet.

Venstres Terje Breivik ville i går ikke svare klart på om Venstre faktisk kan godta de blåblås ultimatum, da i bytte mot helt andre grønne grep.

– For Venstre er det et klokkeklart mål at det budsjettet vi stemmer for, fører til at klimagassutslippene går ned, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter