Nyheter

– Bruk tvang, Sanner!

Folkeavstemningene i Sunnmørs-kommunene sier nei 
til å slå seg sammen med Ålesund. Hva er det som er galt med byen din, ordfører Eva Vinje Aurdal?

– Jeg tror vi her ser litt av den gamle motsetningen mellom by og land. Motstanden mot kommunereformen bygger nok litt på frykt for at byen vil sluke alle ressursene, og for at de som nå utgjør de andre kommunene skal bli enda mer utkant i en større kommunal enhet.

– Lite egnet for folkeavstemninger

– Kommunene Ålesund, Giske, Haram, Hareid, Sandøy, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven og Ørskog har i forkant av folkeavstemningene og spørreundersøkelsene inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Men den har ikke falt i god jord hos innbyggerne. Er lokalpolitikerne i utakt med folk flest?

– Jeg er ikke så sikker på det. Men vi har hatt problemer med å få kommunisert hva dette spørsmålet innebærer. Politikerne sitter i posisjoner og har tid og mulighet til å sette seg inn i disse sakene. Det er det folk har valgt oss til å gjøre.

– Legger du ikke så stor vekt på resultatene av folkeavstemningene?

– Jo. Når en har bedt om folkets råd, så skal man selvsagt lytte. Men min mening er at denne tematikken er lite egnet for folkeavstemninger. Jeg tror det er den menneskelige natur som slår inn: Når man er usikker, er det sikrest å si nei.

PER ANDERS HOEL: «Frps dobbeltkommunikasjon virket ikke denne gangen»

Klare med plan B

– Hva gjør dere nå, når inn
byggere i kommunene sier nei til sammenslåing?

– Da er vi klare med plan B. Den består i at vi fortsatt vil være ­inviterende og vil snakke med de kommunene som er mest 
positive. Det var vel ikke helt realistisk at alle de ti kommunene som inngikk intensjonsavtale, ble med på sammenslåing. Jeg er fornøyd om flere enn én blir med.

– Hva vil du ha mer av i norsk politikk?

– Mer samarbeid på tvers av de partipolitiske skillelinjene. Av og til er det saker som er viktigere
enn å markere partipolitiske hensyn og å tenke på neste valg. Når norgeskartet nå skal tegnes på nytt, vet vi det er flertall i Stortinget for sammenslåing av kommuner. Hvis vi ikke når fram med frivillige løsninger, ønsker jeg at kommunalminister og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal vise politisk lederskap.

– Hva betyr det?

– At han skjærer gjennom – og bruker tvang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter