Nyheter

Brudeskikk provoserer

Svenske prester mener brudeoverlevering vitner om utdatert kvinnesyn. Norsk blogger ble kalt egoistisk fordi hun gikk opp kirkegulvet alene.

Bilde 1 av 5

– Det er forsåvidt en fin tradisjon, men den er litt gammeldags. Særlig hvis man gifter seg godt voksen blir det rart og unaturlig, sier blogger Julianne Nygård (26).

Da hun giftet seg i februar i år valgte hun å parkere far på kirkebenken.

– Jeg ville gå alene fordi jeg ser på meg selv som voksen og selvstendig, og da ble det unaturlig å bli giftet bort.

LES MER: Kirken anbefaler at brudeparet går inn sammen

– Mange tør ikke skuffe far

Faren respekterte valget hennes, men i kommentarfeltet på Nygårds blogg ble hun kalt stusselig og egoistisk.

– Jeg fikk høre at det er stygt å ta fra en far en slik glede. Det blir feil. Det er ikke hans dag, det er brudeparets dag.

26-åringen mener brudeskikken ikke tar høyde for dagens familiemønstre.

– Jeg har både far og stefar, noe som også er ganske vanlig. Slik sett er skikken noe gammeldags.

Flere har rost bloggeren for å våge å gå opp kirkegulvet alene. Mange venner støtter henne og vil i utgangspunktet gjøre det samme, men er redde for å skuffe fedrene sine, ifølge Nygård.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Gammeldags kvinnesyn

At far overleverer brud til brudgom vitner om et utdatert kvinnesyn, mener svenske prester.

I en ny undersøkelse fra Kyrkans Tidning (KT) kommer det frem at 7 av 10 prester i den svenske kirken er imot brudeoverlevering.

– Jeg pleier å si at det ikke er en svensk-kirkelig tradisjon og at det dessuten vitner om et utdatert syn på kvinner som noens eiendom, sier prest i Strømstad, Ingrid Stillström, til KT.

LES OGSÅ: Unge tv-seere har etterlyst en rollefigur som Sana i Skam

Kritisk svensk kirke

I Sverige er normen at brudepar går sammen opp kirkegulvet i vielsen. Kronprinsesse Victoria vakte derfor stor oppsikt da hun gikk arm i arm med faren kong Carl Gustaf i vielsen i 2010. Spesielt ble valget kritisert fra kirkelig hold, der prester og biskoper i Svenska kyrkan beskyldte kronprinsessen for å bryte svensk likestillingstradisjon.

Kompromisset ble at faren fulgte henne opp første del av kirkegulvet, før hun ble overlevert til brudgommen Daniel Westling. For prinsessen var det viktig for å få en personlig vri på bryllupet.

– Når kongefamilien praktiserer dette i tv-sendte vielser og kirken aksepterer det, opplever folk det som et mulig alternativ og det blir vanskelig for prestene å si nei, sier Anders Moqvist, forsamlingsleder i Lunds Allhelgonaforsamling i Sverige til KT.

Kun 1 av 10 prester er positive til brudeoverlevering, ifølge undersøkelsen. Etter vielsen av kronprinsesse Victoria opplever prester i Sverige at det har blitt mer populært å la brud gå fra fars til brudgoms hånd.

LES OGSÅ: Paven har forsnakket seg om kvinner

Ny skikk

– Fenomenet i Sverige overrasker meg ikke. På tross av kvinnesynet vil folk beholde denne trenden. Det er viktigere for brudeparet å bevare det de anser som tradisjon, og de vil særlig beholde gesten det er overfor far, sier Hallgeir Elstad, professor ved Det teologiske fakultet (TF).

ASKEPOTT: Julianne Nygård hadde "Tre nøtter til Askepott" som bryllupstema og hun ville gjenskape scenen hvor Askepott går inn i ballsalen alene. – Denne drømmen har jeg hatt siden jeg var liten, og var derfor viktigere for meg å gjennomføre på min store dag enn å ta hensyn til familiens forventninger.
ALENE: Julianne Nygård har bodd hjemmefra siden hun var 17 år. – Steget er allerede tatt, sier hun.
Bildet er lånt fra pilotfrue.blogg.no.

Brudeoverlevering har ingenting med teologi å gjøre, men bygger på en anglosaxisk tradisjon.

– Vi tar etter amerikanske tv-serier og filmer. Dessuten reiser vi mer og ser hvordan de har det andre steder. Det er ingenting som tilsier at trenden vil snu, sier Elstad.

Kan det hende at skikken har endret betydning?

– Det er mulig at den har, men jeg synes likevel det er problematisk. Vi tenker ikke at kvinnen skal leveres fra far til brudgom lenger, hvorfor vedlikeholder vi da dette ritualet? sier Elstad.

Opprinnelig tradisjon i Norge er at brudeparet går opp kirkegulvet sammen. Det var først etter 2. verdenskrig faren ble involvert i vigselsritualet.

– Alle tror at dette er den gamle tradisjonen, men flere steder i Bygde-Norge ble det vanlig kun for et par tiår siden, sier Elstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter