Nyheter

Britiske jøder vil bli tyskere etter Brexit

Etter Brexit har flere hundre britiske etterkommere av tyske jøder søkt om tysk statsborgerskap.

Bilde 1 av 3

«Vennligst merk at behandlingstiden for pass- og statsborgerskapssaker tar lenger tid enn normalt, ettersom det har vært en kraftig økning i spørsmål og søknader etter folkeavstemningen 23. juni 2016».

I løpet av de første to månedene etter Brexit fikk Den tyske ambassaden i London inn over 400 søknader fra etterkommere av tyske jøder som nå ønsker tysk statsborgerskap, og søknadene har fortsatt å komme inn i løpet av høsten. Normalt får de inn omtrent 25 søknader årlig.

Tysk lov slår fast at jøder som ble fratatt sitt statsborgerskap i løpet av perioden januar 1933 til mai 1945 har rett til å få statsborgerskapet gjenopprettet. Regelen gjelder også for deres etterkommere.

LES OGSÅ: Det jødiske samfunnet i Norge krymper

Engelsk isolasjon og propaganda.

Etter Brexit har flere ropt varsko om økende rasisme og fremmedfrykt i Storbritannia, og antallet tilfeller av hatkriminalitet skjøt i været i løpet av sommeren. Valgkampen, som var preget av innvandringsfiendtlige og populistiske utspill, har fått mye av skylda for utviklingen.

– Det som skremmer meg mest er aksepten av den samme fremmedfiendtlige retorikken som ble spydd ut av det tyske propagandamaskineriet på 30-tallet. Vi kan ikke stå på sidelinjen og godta at våre barn og barnebarn fanges i et land som omfavner en isolasjonistisk politikk, og snur ryggen til de som flykter fra krig og forfølgelse, skriver Carol Hedges i et innlegg til The Guardian.

Hun er en av dem som har søkt om tysk statsborgerskap – en avgjørelse hun beskriver som vanskelig. Hegdes besteforeldre døde i en av konsentrasjonsleirene.

– Men den siste tiden har jeg sett flyktninger bli ønsket velkommen av den tyske stat, mens de har blitt stigmatisert og anklaget her i landet. Jeg mener UKIP og den politiske høyrevingen bevisst har fyrt opp under rasehatet gjennom sin Brexit-propaganda. Historien gjentas.

UK Independence Party (UKIP) er et høyrepopulistisk parti som profilerer seg på EU- og innvandringsmotstand.

LES OGSÅ: Franske jøder flytter til Israel – og tilbake

– Brexit lukker dører, tysk pass åpner dem igjen

Det er mange som Hegdes. Familiehistorien gjør at mange kvier seg for å knytte så tette bånd til Tyskland. Men ønsket om å beholde mulighetene man har som EU-medlem ser ut til å være det avgjørende for mange – både friheten til å reise, og tilgangen til et langt større arbeidsmarked.

– Jeg liker ikke det som skjer i Storbritannia akkurat nå. Ved å ta tilbake det tyske statsborgerskapet familien min ble fratatt, får jeg på et vis lov til å avvise det som skjer, sier Sam Bowers til The Guardian.

– Brexit lukker mange dører, men et tysk pass holder dørene åpne. Hvis det er noe som helst jødisk ved meg, så er det ønsket om å holde ting åpent. Man vet aldri hva som kan komme til å skje, sier Oliver Marshall til avisen.

Etterlyste samarbeid mellom europeiske ledere

Pinchas Goldschmidt, en av Europas ledende rabbier, advarte i en tale til Europaparlamentet i oktober om at Brexit utgjør en reell trussel for alle jøder i Europa:

– Jeg frykter at jødene kan komme til å flykte fra Europa om ikke EUs statsledere samarbeider tettere og setter en stopper for den islamistiske terroren og den økende antisemittismen.

I verste fall ser han for seg et scenario der alle jøder har reist fra Europa innen 30 år.

Blir boende i England med tysk pass

De fleste av britene som nå blir tyskere ser ut til å ville bli boende i Storbritannia inntil videre. Selv om de nå blir tyskere på papiret, får de også beholde sitt britiske statsborgerskap.

Prosessen med å bli tyskere har likevel gitt mange av dem større kjennskap til en del av familiehistorien de har hatt lite kunnskap om. Og mange forteller at de føler sterkere tilknytning til sin tysk-jødiske identitet etter å ha gravd i forfedrenes historie.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter