Kirke

Britisk prest vil skrote homofili-kategorien

Presten Sam Allberry ønsker ikke å betegne folk som hetero- eller homofile. I helgen holder han foredrag for NLM-ungdom.

– Debatten om homofilt samliv har kjørt seg fast, sier Jan Magnus Fauske Lillebø. Han er ungdomsleder i Misjonssalen, Misjonssambandets menighet i hovedstaden.

Denne helgen er han arrangøren bak «Identity in Christ» – en temahelg om identitet og seksualitet. I den anledning har menigheten invitert den anglikanske presten og forfatteren Sam Allberry – som selv innrømmer å ha «uønskede homofile følelser».

– Allberry er samtidig tydelig på at seksualiteten ikke er identiteten hans. Dette er en ganske annerledes fortelling om identitet og seksualitet enn mange andre i samfunnet forteller. Jeg tror at dette er sant, sier Fauske Lillebø.

LES MER: Organisasjonen Til Helhet skulle debattere «helbredelse av homofile», men ble fjernet etter press.

‘Ikke verre enn andre’

Til tross for at Allberry har et tradisjonelt kristent syn på samliv, ønsker han ikke å kategorisere seksuell legning. Istedenfor å betegne folk som homofile eller heterofile, snakker engelskmannen om «homofile følelser».

Ifølge Allberry er «alle perverterte» etter syndefallet. Homofile er derfor i utgangspunktet ikke større syndere enn andre mennesker. Det er å leve ut seksualiteten som er problematisk.

– Han opplever ikke at kristne betrakter ham som en større synder enn de selv er. Men han er klar på at det er romantiske relasjoner han ikke kan gå inn, som en følge av sitt bibelsyn, forklarer ungdomslederen.

Allberry understreker at «alle er kalt til å fornekte seg selv, ta opp sitt kors og følge Jesus»:

– Det betyr ikke at det bare er mennesker med homofile følelser som må gjøre dette i møte med sin seksualitet. Det går til alle mennesker, ettersom det ikke finnes noen mennesker etter syndefallet som har et riktig forhold til egen seksualitet, sier ungdomslederen.

– Betyr dette at også kategorien heterofil er å anse som problematisk?

– Ja. Vi håper at mennesker med heterofile følelser også skal utfordres på hvordan de forholder seg til egen seksualitet i et kristent perspektiv. Jeg tror mange kjærlighetsrelasjoner blir ødelagt fordi en har forventninger og drømmer som en legger på den andre som den ikke kan imøtekomme, bare Gud, sier han.

LES MER: – Har forståelse for at Til Helhet kan oppleve seg tolket i verste mening

Fastlåst debatt

Også Fauske Lillebø mener «vi må slutte å kategorisere seksuelle identiteter».

– Samfunnet forteller at den seksuelle identiteten er det som definerer hvem du er. Det er ikke hva Bibelen sier, enten du er homofil eller heterofil, sier ungdomslederen.

Ifølge ungdomslederen har det vært et ønske i Misjonssambandet om å diskutere spørsmål knyttet til identitet og seksualitet. Han nevner også mediebildet de siste ukene som en årsak til at man nå løfter tematikken frem.

– Kjell Ingolf Ropstad ble nærmest angrepet i VG når han sa at han ikke kom til å gå i Pride. Det er et behov for å finne et språk for å snakke om disse tingene, sier han.

LES MER: Professor i matematikk og apologet John Carson Lennox mener vi trenger flere mennesker som argumenterer for Guds eksistens.

Forståelse

Fauske Lillebø håper at helgens arrangement kan være med på å løfte debatten om seksuelt samliv.

– Når Til Helhet har fått kjørt seg slik de får, forteller det at man ikke har lov til å mene noe annet enn det rådene synet i samfunnet.

Samtidig har Fauske Lillebø stor forståelse for at homofile har opplevd fordømmelse fra konservative kristne.

– Kristne og kirken har ikke kommunisert sitt syn på en god måte. Jeg tror ikke homofile er større syndere enn andre. Det er ikke kristent å hate homofile, sier han.

– Ønsker du å oppfordre konservative kristne til i større grad å reflektere over disse spørsmålene?

– Ja. Vi har i for stor grad snakket om problematikk, hva som er rett og galt. Vi må ta debatten videre og tenke over hvordan vi er kalt til å møte mennesker som tenker annerledes, og hvordan det vi mener utfordrer også inn i våre egne liv. Hvis en bare er for eller imot ting blir det for bare en teoretisk øvelse, sier han.

---

«Identity in Christ»

  • Arrangementet «Identity in Christ» er en temahelg om identitet og seksualitet. Arrangørene bak er Misjonssambandets (NLM) menighet i Oslo.
  • Temahelgen avholdes 22 mars – 24 mars.
  • Den anglikanske presten Sam Allberry og den svenske teologen og forfatteren Olof Edsinger er invitert til å tale under arrangementet.
  • Arrangøren anslår at rundt 300 personer vil delta på kveldene og 200 personer på seminarene om dagen.
  • Kilde: Misjonssalen Oslo

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke