Nyheter

– Brende tapte budsjettslaget

Budsjettavtalen endte i nederlag for utenriksministeren. Nye slag om bistandsorganisasjonene kan komme allerede neste år.

Hele kuttet i støtten til bistand gjennom frivillige organisasjoner ble fjernet i budsjettavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF. Potten sivilt samfunn fikk 1,3 milliarder mer enn i regjeringens tilleggsbudsjett fra 30. oktober. Også kutt i bladet Bistandsaktuelt og såkalte infotiltak ble borte.

– Dette er en seier for de som har kjempet for sivilt samfunn og for Bistandsaktuelt. Det må oppfattes som et nederlag for utenriksministeren, som har insistert på en del av dette, sier Benedicte Bull, professor ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo.

Hun viser til at utenriksminister Børge Brende (H) har vært opptatt av å fjerne budsjettposten på seks millioner kroner som finansierer fagbladet Bistandsaktuelt.

LES MER: – KrF og Venstre viste ryggrad i drakampen om bistand

Bedre enn ventet

Jørn Lemvik, generalsekretær i Digni, er overrasket.

– Det ser ut til at prosjekter gjennom sivilt samfunn kommer ut like godt som i dag, og det er jeg ufattelig glad for, sier Lemvik.

Digni er paraplyorganisasjon for bistandsarbeidet til en rekke kristne organisasjoner og trossamfunn. Lemvik trodde han nå måtte stenge prosjekter. Generalsekretæren i Digni synes jobben KrF og Venstre har gjort, er strålende.

Men Lemvik mener fortsatt at det trengs en debatt om hvilken rolle sivilsamfunnet skal ha i bistanden.

– Støtten gjennom frivillige organisasjoner har på ti år gått ned fra 20 prosent av bistandsbudsjettet til nå fire. Det viser en retning som gjør at vi trenger en diskusjon.

LES MER: – Regjeringen kupper bistandspolitikken

Nye slag

Professor Bull tror organisasjonene må være forberedt på nye slag om bevilgningen til sivilt samfunn allerede til neste budsjetthøst.

– Vi får håpe at endringer blir mer gjennomtenkt neste gang, sier hun.

Bull synes regjeringen gjør mange omlegginger uten å begrunne det i en mer helhetlig strategi.

– Det var aldri helt klart hva som var strategien bak endringene i høst. Det framstår å være gjort ut fra to motivasjoner: Å kutte ned på utgiftene, og at ministeren har hatt noen personlige kjepphester, sier hun.

LES OGSÅ: 160 organisasjoner ba regjeringen snu

Tror Brende er fornøyd

Stortingsrepresentant for Høyre, Sylvi Graham, var med i forhandlingene og avviser at budsjettavtalen er nederlag for utenriksministeren.

– Jeg synes vi har fått et godt bistandsbudsjett, med hovedvekt på utdanning til barn og unge, jenter og kvinner, og humanitær hjelp, og er sikker på at utenriksministeren er fornøyd med dette.

Graham avviser også at regjeringen ønsker å kutte ned på bevilgningene gjennom frivillige organisasjoner, og mener at kuttene til sivilt samfunn handlet om at regjeringen fikk nye utfordringer som den måtte finne penger til.

– Jeg vil advare mot at man leser noe inn i den budsjettsituasjonen vi var i nå i høst. Alle bør jobbe for å gå videre på en god måte. Det vil alltid kunne komme uforutsette ting som må finne sin løsning, men det er ikke dermed sagt at man endrer alt som har vært den langsiktige tenkningen på enkelte politikkområder, sier hun.

LES OGSÅ: Her er hjertesaksdrysset i budsjettavtalen

Store endringer

Odd Jostein Sæter har vært en viktig tilrettelegger fra KrFs side i forhandlingene om bistanden. Han var statssekretær da Norge hadde sin første bistandsminister fra 1983 til 1986, og senere statssekretær ved statsministerens kontor.

– Jeg kan ikke huske at det har vært så store endringer i et budsjettforslag på bistand før, sier Sæter.

Han mener det har vært avgjørende at KrF har gjort grundige forberedelser, og at både KrF og Venstre prioriterte sterkt å tette kuttet til bistand og særlig sivilt samfunn.

– Jeg ble overrasket over at regjeringen kuttet så kraftig i sivilt samfunn og reduserte det kapittelet til en tredel. Det var uttrykk for et politisk valg som jeg synes var uforståelig. Høyre, men også Frp har i noen grad tidligere ment at de frivillige organisasjonene relativt sett er en effektiv bistandskanal, sier Sæter.

Han mener også at det var viktig å stoppe kuttene i Bistandsaktuelt, informasjonsstøtte og forskning og evaluering.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Beløpene

Her er noen av endringene som ble gjort i budsjettavtalen:

• Sivilt samfunn: Kutt på 970 millioner. Avtalen la til 1,3 milliarder kroner.

• Bistand til Afrika: Kutt på 127,3 millioner. Avtalen plusser på 110 millioner kroner.

• Bistandsaktuelt: Kutt på 6 millioner. Avtalen plusser på 12 millioner.

• Overgangsbistand: Regjeringen tok bort hele posten på 227 millioner. Avtalen legger inn 200 millioner.

• Fornybar energi: Kutt på 520 millioner kroner. Avtalen legger inn 200 millioner.

• Internasjonal landbruksforskning: Kutt på 75 millioner til 25 millioner kroner. Avtalen plusser på 80 millioner.

• Forskning: Kutt på 45 millioner. Avtalen legger til 70 millioner.

• Bistand til Asia: Kutt på 193 millioner. Ingen endring i avtalen.

• Bistand til Latin-Amerika: Kutt på 70 millioner kroner.

• Fred, forsoning og demokratitiltak: Kutt på 250 millioner. Ingen endring i avtalen.

• FNs høykommissær for flyktninger får 50 millioner mer.

LES MER: Slik blir bistandskuttene reparert

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter