Nyheter

Bremser innvandring

Danske partier kappes om å føre streng asylpolitikk. Tonen overfor 
innvandrere er langt hardere enn i Norge, ifølge en dansk forsker i Norge.

Debatt om innvandring har ­avgjort flere danske valg tidligere. I en ulidelig jevn og spennende valgkampinnspurt kan igjen dette temaet bli avgjørende. Det sterkt innvandringskritiske Dansk Folkeparti vaker opp mot 18 prosent på meningsmålingene, bare to-tre prosentpoeng bak Venstre, som tilsvarer norske Høyre og er det største partiet i blå blokk.

LES MER: Skam for politikken når Helle trekker innvandringskortet, skriver Helge Simonnes

Fiendtlig opinion

– Danmark har hatt en sterkt innvandringsfiendtlig opinion de siste 15–20 årene, med Dansk Folkeparti som anfører i kravet om innstramninger, godt fulgt av Venstre. Da Venstres Anders Fogh Rasmusen ble statsminister i 2001 strammet regjeringen inn sosialhjelpsordninger for nyankomne og kravene til statsborgerskap, og innførte strengere regler for familiegjenforening, sier forsker Axel West Pedersen ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) i Oslo.

LES MER: Over og ut for landsbygda i valgkampen

Danske West Pedersen mener at den norske og danske debatten om innvandring har en ganske forskjellig karakter.

– Den danske debatten er mye hardere og mer polarisert. Spesielt den islamkritiske retorikken har mye sterkere gjennomslag i dansk offentlighet, selv om vi også har sett en slik glidning i Norge de siste årene. I Norge lykkes moderate muslimer i en helt annen grad å sette dagsorden enn i Danmark, der slike moderate krefter står langt svakere, sier West Pedersen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Arbeid – ikke trygd

Årets valgkamp handler i mindre grad enn før om kutt i sosialhjelp og andre velferdskutt overfor innvandrere. Debatten om fattigdomspolitikk og sosialhjelp handler om viktigheten av en kombinasjon av gulrot og pisk for å få alle – inklusive innvandrere – raskere ut i arbeid.

– De fleste partiene kappes om å ha en skarp politikk med klare krav til innvandrerne. Slik sett er innvandringspolitikken nesten demontert som et skille mellom de store partiene. Dansk Folkeparti vil gå noe lenger enn de andre, men også Venstre og Socialdemokraterne trekker i samme stramme retning, sier valgforsker Jørgen Elklit ved Aarhus Universitet.

I mars hadde for eksempel Socialdemokraterne en stor kampanje i danske byer med store plakater med bilder av statsminister Helle Thorning-Schmidt og slagord som «kommer du til Danmark, skal du arbeide» og «strammere asylregler og flere krav til innvandrere».

LES MER: Kjemper om troverdigheten

Ond sirkel

Axel West Pedersen frykter at den stramme danske innvandringspolitikken med sterk brodd mot deler av islam kan ha negative ringvirkninger.

– Den polariserte debatten, med innslag av harselerende muslimfiendtlig kritikk, utløser en negativ dynamikk som dessverre gir næring til radikale krefter blant danske muslimer. Dette kan lett bli en ond sirkel der de moderate motkreftene får vanskeligere kår, sier West Pedersen.

En gjennomgang av holdninger til innvandere viser ikke dramatiske forskjeller i den norske og danske opinionen, selv om danskene er noe mer skeptiske til innvandrere. Danmark har heller ikke et påfallende høyt antall innvandrere, og har en aldrende befolkning. Dansk Industri har i valgkampen sag at dansk ­næringsliv vil være helt avhengig av flere innvandere for å få ansatt nok folk.

– Den restriktive politikken bidro lenge til lav innvandring, men de siste par årene har det vært en kraftig økning i syriske innvandrere til Danmark, langt sterkere enn til Norge. Det har gjort debatten mer sprengfarlig, sier West Pedersen.

Dansk Folkeparti har profitert mest på innvandring, men tar nå også tradisjonelle arbeiderstemmer fra Socialdemokraterne ved å love bedre velferdsordninger. Mange vanlige arbeidere er skuffet over kuttpolitikken til den røde regjeringen de siste årene, inklusive kortere dagpengeperiode og lavere ledighetstrygd.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter