Politikk

Bremser blåblå asylinnstramning

Opposisjonen holder regjeringen i øra i asylsakene. Unntaksloven får leve i maksimalt to år.

Samordning på tvers blant opposisjonspartiene endte med at Høyre/Frp-regjeringen måtte godta en dempet utgave av de nye hurtigparagrafene mot asylstrømmen.

– Regjeringen blir tvunget ikke bare til evaluering. Men den må også godta at forslag som nå behandles på rekordtid ikke skal bli stående til evig tid, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Selv om Ap også ba regjeringen vurdere seks tilleggsforslag for et strengere regime, sto partiet sammen med KrF, Venstre, Sp, MDG og SV i la lovendringene bare vare frem til 1.1.2018.

LES OGSÅ: Hastebehandler nye asyllover

Avlyst høring

Stortinget behandlet mandag regjeringens «hurtigaksjon» for å stramme inn utlendingslovverket i løpet av én uke:

Forslaget gikk i statsråd fredag – og skal iverksettes ferdig stortingsbehandlet i statsråd fredag som kommer. Normal høringsprosess er «avlyst».

I et møte med statsminister Erna Solberg i forrige uke lovet alle partier å bidra til den spesielle hastebehandlingen. De stiller seg bak ønsket om å stoppe strømmen over Storskog.

LES OGSÅ: Ap er regjeringens asyl-allierte

Frustrasjon i sentrum

Men etter at lovpakken kom, har spesielt to punkter møtt økende frustrasjon og kritikk:

Punktet om å gi regjeringen rett til å instruere Utlendingsnemnda (UNE).

Muligheten til å pågripe og fengsle asylsøkere som kan komme til å rømme.

Flere partier har hatt interne prosesser om konsekvensene av hastebehandlingen. Venstre og SV sto ved møtets start sammen om et forslag om å omgjøre saken til en normal politisk lovprosess. Men det ville ikke flertallet.

Forut for stortingsmøtet hadde imidlertid noe snakket litt sammen. Støttepartiene, KrF og Venstre, hadde egne gruppemøter. KrF vedtok å fremme forslag om å gjøre endringer midlertidige. Før stortingsbehandlingen startet var det avklart at også Ap ville støtte forslaget. Også Sp sluttet seg til.

Dermed var regjeringen «omringet». Høyre og Frp trenger minst ett større parti til for å skaffe seg flertall for saker i Stortinget. Justisminister Anders Anundsen konkluderte med at regjeringen ville godta beslutningen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

KrF kan snu

I KrF er skepsisen mot regjeringens hastverk svært sterk. Frem til siste gangs behandling i Stortinget torsdag, vil partiet be regjeringen om svar på en rekke spørsmål. Er ikke disse tilfredsstillende, holder partifolk det åpent om partiet vil snu og stemme nei.

– Det er viktig at vi ikke nå gjør for store endringer på utlendingsfeltet. Er situasjonen i dag midlertidig? Det vet vi ikke. Derfor kan det være kloke grunner for å gjøre lovverket midlertidig, forklarer KrF-leder Hareide.

I debatten la både Ap og Sp vekt på et tydelig og strengt asylregime. Ap-leder Jonas Gahr Støre ba til og med regjeringen vurdere «ambulerende saksbehandlingsteam» som kan trå til direkte der asylstrømmen er sterk.

LES OGSÅ:

Protestpartier

SV og Venstre gikk krassest ut mot regjeringens hurtighet:

– Systemer vi har utviklet over lang tid, kaster vi på båten. Asylinstituttet reguleres av internasjonale konvensjoner, de legges ikke under politisk instruksjon, sa Venstre-leder Trine Skei Grande.

– En selsom opplevelse, var en av karakteristikkene fra SV-leder Audun Lysbakken.

LES OGSÅ: Her er Høyre og Frps asylpakke

Tybring-Gjedde

Mot sluttet av debatten tok Frps Christian Tybring-Gjedde et oppgjør med både eget regime og flertallet generelt. Han sa at vi lever i et land «det ikke er kontroll på».

– Vi må tenke på våre barn og barnebarn. Vi fikk et ansvar for å forvalte vårt eget land. Det ansvaret sviker vi nå alle som en, sa Tybring-Gjedde.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk