Nyheter

Braut blir Stavanger-biskop

Kirkerådet overrasket da de torsdag kveld tilsatte sokneprest Ivar Braut (60) til biskop i Stavanger.

Bilde 1 av 2

STAVANGER: På kirkerådets møte i Stavanger 7-9 desember ble Ivar Braut tilsatt som ny biskop i Stavanger bispedømme. Han overtar etter Erling J. Pettersen som har vært biskop siden 2009 i Stavanger.

Uventet

Et flertall på åtte rådsmedlemmer stemte på Braut. Fem stemte på prost Torstein Lalim, og to stemte på prost Helge S. Gaard, opplyser Kirkerådet i en pressemelding torsdag kveld.

– Vi gratulerer Ivar Braut som ny biskop i Stavanger bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

– Må våge det upopulære

– Det er ikke så viktig for en biskop å være populær. Poenget er å være trofast mot sitt oppdrag. Vi må våge det upopulære; det er faktisk også en del av bispejobben, sa Ivar Braut da Vårt Land intervjuer ham som en av fem bispenominerte tidligere i høst.

Ivar Braut er rogalendingen som har hatt hele sin prestetid i Oslo, Bjørgvin og Nidaros, og som de siste årene har markert seg som en viktig brobygger i Kirkerådet og Kirkemøtet i saken om vigsel av likekjønnede. Han vil ikke selv vie likekjønnede par.

LES OGSÅ: Gaard overrasket over å bli vraket

Var ikke favoritt

De fleste hadde i forkant av tilsettingen Helge Gaard som favoritt, men flertallet i Kirkerådet ville altså heller ha Braut.

Helge Gaard, prosten på Karmøy, var vinneren i den omfattende kirkelige avstemningen. Der fikk han 29 prosent av stemmene, Braut 22 og prost Torstein Lalim 15 prosent. Gaard scoret desidert best blant de lokale stemmegiverne - menighetsråd, prester og kirkelig tilsatte i Stavanger bispedømme.

I bispedømmerådets avstemning var den prioriterte rekkefølgen: Gaard, Lalim og Braut.

Da Den norske kirkes 12 biskoper uttalte seg om hvem de mener er «best skikket» til å bli biskop Erling Pettersens etterfølger, fikk Braut 1 førstestemme, 7 andrestemmer og 4 tredjestemmer. I biskopenes rangering oppnådde Gaard 8 førstestemmer og Lalim tre førstestemmer.

På spørsmål om hvorfor Ivar Braut ville bli biskop, svarte han til Vårt Land:

– Jeg ble vist tillit og var ønsket som kandidat. Når kirken kaller til en slik tjeneste bør man si ja hvis man kan. Jeg kjenner meg absolutt motivert til en slik oppgave.

På spørsmål om hva han er best på – som inspirator, administrator eller kirkelig frontfigur – var svaret:

– Jeg vil velge andre ord, for jeg synes forkynnelsen er viktigst, og der tror jeg at jeg har en styrke. Jeg er god til å inspirere, ikke med store fakter, men ved å ha gode relasjoner til den ­enkelte og sette mot i dem. Jeg liker ­administrasjon og organisering, og er ikke mest vant med å være frontfigur i den store offentlighet. Å være samlende og tydelig vil være nøkkelord for min eventuelle bispetjeneste. For en biskop er det ikke viktigst å være populær, men å være trofast mot sitt og kirkens oppdrag. Det handler spesielt om å holde fast på kirkens lære. Nøkkelordet er å forkynne til omvendelse, tilbake til det du fikk i dåpen.

Vigsles i mars

Den nye Stavanger-biskopen vigsles til sin tjeneste ved en gudstjeneste i Stavanger domkirke søndag 19. mars 2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter