Nyheter

Brasils høyesterett ber Bolsonaro fjerne gullgravere og andre fra urfolkslandsbyer

Brasils høyesterett har beordret Jair Bolsonaros regjering til å innføre tiltak som skal skjerme landets urbefolkning fra viruset.

Høyesterettsdommerne i Brasil gikk onsdag enstemmig inn for å pålegge regjeringen å sette opp helsestasjoner for alle isolerte urfolkslandsbyer og til å innføre en plan for å fjerne folk fra utsiden som oppholder seg ulovlig, som for eksempel gullgravere. To av domstolens elleve dommere var fraværende.

Miljøkriminalitet

Dommer Luís Roberto Barroso, som førte saken, sa onsdag at å holde borte gullgravere, som knyttes til miljøkriminalitet som avskoging og ulovlig utvinning av ressurser, er et «nødvendig tiltak» som har blitt neglisjert av regjeringen i flere tiår. I tillegg øker deres tilstedeværelse risikoen for at sårbar urbefolkning blir smittet av det nye koronaviruset.

– Du ser en tydelig nedprioritering av urfolks interesser under Bolsonaro, sier samfunnsgeograf og regnskogsaktivist Torkjell Leira.

Misjonær-dom

Høyesteretts pålegg er ikke første gangen i år den dømmende myndighet i Brasil slår et slag for urfolkene. I april bestemte en brasiliansk dommer at det er ulovlig for evangeliske misjonærer å ta kontakt med ukontaktede stammer i Javari-dalen i Brasil, området i verden med høyest konsentrasjon av slike grupper.

I domsavsigelsen ble flere misjonærer og organisasjoner nevnt, blant annet NTM Brasil, men avgjørelsen er gjeldende for alle misjonærer. De som velger å trosse avgjørelsen, vil bli bøtelagt rundt 1700 kroner.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter