Nyheter

Brakvalg for Ap

På Aps valgvaker i Bergen og Oslo sto jubelen i taket.

Resultatet av forhåndsstemmene tyder på brakvalg for Arbeiderpartiet landet over.

– Dette gir oss forventninger. Hvis disse indikasjonene bærer helt fram til mål, så har vi gjort det beste valget på nesten 30 år, sier Aps nestleder Hadia Tadjik til NTB.

– Dette er veldig gode tall. Vi vet at ingenting er avgjort enda, men det er en god motivasjon videre. Og det ser man tydelig på oppslutningen her, sier stortingsrepresentant Jette Christensen, på plass på valgvaken i vestlandsbyen til Vårt Land.

LES MER: Aps beste resultat noensinne

38,1 for Ap Bergen

Spesielt i Bergen ser det ut til å gå veien for Ap. Ap i Bergen har mobilisert enormt i forkant av årets valgkamp: 400 frivillige har vært engasjert. 30.000 roser er delt ut, 16.000 hus banket på.

Nå kan belønningen for strevet innkasseres: Opptellingen av årets forhåndsstemmer viser at rekordhøye 38,1 prosent av bergenserne gitt Ap sin stemme.

Men også oppslutningen på landsbasis viser opptur for partiet, 34 prosent av velgerne har foreløpig valgt seg Ap. Til sammenligning er Høyres landssnitt 20,9 prosent.

LES MER: Bergen Ap frir fortsatt til KrF

God stemning i Oslo

Et surr av glade, oppstemte stemmer og gjentatte bølger av jubel preget Aps valgvake i Oslo. – Jeg sitter med samme følelse i kveld som da vi vant i 1991, sier Rune Gerhardsen.

Rekordmange Ap-medlemmer i Oslo og Akershus hadde møtt fram for å følge årets thrillervake i Folkets Hus i Oslo mandag kveld.

I Storsalen steg stemningen til stadig nye høyder i takt med de nye prognoseoppdateringene, som viste at Ap ligger an til betydelig framgang både nasjonalt og i landets største byer. I Oslo kan Ap ta makten for første gang på 18 år, dersom de får Miljøpartiet de Grønne med på laget. I Bergen ligger det også an til maktskifte dersom prognosene stemmer.

Miljøpartiet De Grønne går fram hele 4,5 prosentpoeng til 5,4 prosent og kan være med på vippe til maktskifte i Norges to største byer: Oslo og Bergen. Tadjik utelukker ikke samarbeid med det blokkuavhengige partiet.

– Miljøpartiet De Grønne har vist seg som et veldig engasjert og solidaritetsorientert parti, som det ikke vil være unaturlig å samarbeide med, sier hun.

Motreaksjon

Rune Gerhardsen, som er den eneste Ap-politiker som har sittet som byrådsleder på mange tiår, mener stemningen og følelsen er den samme som før Ap vant valget i Oslo i 1991.

– Det er den følelsen av at det kommer en veldig reaksjon mot et mangeårig borgerlig regime, og at folk simpelthen går lei, sier Gerhardsen til NTB.

Skylder på regjeringen

På Aps valgvake i Bergen forklarer de selv rekordoppslutningen med frivillig innsats og slitasje i blåblå regjering.

– Engasjementet fra alle de frivillige har sikret oss flere stemmer, sier Stine Larsen Hagen, medlem i Ap Bergens studentlag til Vårt land.

Hun og studentlagsleder Ingrid Cecilie Ofstad Raknes klarer ikke gjøre annet enn å smile midt i menneskemylderet.

– Alle har en god grunn til å stemme Ap, og særlig nå når Frp og Høyre er i regjering, mener Ofstad Raknes.

LES OGSÅ: Støre går til kamp mot søndagsåpent

Ungdommen har våknet

Valgvakens eldre garde mener nettopp ungdommen har snudd Ap-tilbakegang til fremgang.

– Det har skjedd over tid. Vi ser at ungdommen er mye mer engasjert, opplyst og mer miljøengasjert. De vil ikke ha søndagsåpent, privatisering, kommunesammenslåing. Da går de til Ap, forklarer partimedlem Laila Økland i Bergen Ap, som «alltid har stemt Ap».

Kan fortsatt snu

Aps byrådslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup, minner likevel om at det fortsatt er tidlig på valgnatten. Han er klar på at partiet fortsatt må ha is i magen:

– Dette er forhåndsstemmene og bare en tredjedel av stemmene. Det er selvsagt lovende, men vi vet at Høyre har mange gjerdesittere som stemmer på valgdagen, og at det kan komme flere Høyre-stemmer fremover, sier Schjelderup.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter