Nyheter

Bråk mellom Listhaug og Hareide ga 200.000 i kassa

Etter at Hareide oppfordret folk til å gi penger til Leger uten grenser, og Sylvi Listhaug oppfordret til det motsatte, har organisasjonen fått inn nesten 200.000 kroner. Kommentator mener det primært handler om politisk spill både for Frp og Hareide.

Bilde 1 av 3

Mandag kunne kommunikasjonsjef Silje Grytten i Leger uten grenser slå fast at de hadde fått inn i overkant av 125.000 kroner siden tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide lørdag la ut en Facebook-status der han oppfordret folk til å gi penger til Leger uten grenser. Samme dag gikk Frp-nestleder Sylvi Listhaug ut og ba folk ikke gi penger til organisasjonen, som hun hevdet bidro til menneskesmugling. Etter dette har 55.000 kommet inn, ifølge Grytten. Totalt er summen dermed oppe i nærmere 200.000 kroner.

– Vi har fått inn uvanlig mange donasjoner siden lørdag. Vi kjenner ikke årsaken sikkert, men det ser ut til å ha en sammenheng med utspillene som enten oppfordrer til å gi eller ikke gi. Både støtte og kritikk av vårt livreddende nødhjelpsarbeid utløser engasjement, men det er viktig å understreke at det ikke påvirker vårt arbeid. Vi vil fortsette å redde liv så lenge folk drukner på Middelhavet, sier hun.

– Vi er veldig takknemlige for initiativet til Hareide og alle andre som støtter arbeidet vårt.

LES OGSÅ: – KrF må forbli et folkeparti

Takk for sist

Satiriker, kommentator og sosiale medier-ekspert Eirik Bergersen mener utspillet fra Hareide først og fremst er et «takk for sist» til KrF-velgerne.

– Når han går ut slik er det for å minne de som støttet ham på at her kunne dere valgt et alternativ som ikke inkluderte Sylvi Listhaug og Frp.

Bergesen setter engasjementet i sosiale medier i sammenheng med flere ting. At Listhaug måtte gå av etter et kontroversielt Facebook-utspill da hun var justisminister. At flere reagerer på det de ser som et ekstremt budskap om flyktninger etter at hun postet et bilde der det sto at Norge ikke skal ta imot båtmigranter. Og dessuten at både migrant-utspillet og utspillet om håndhilsing kommer kort tid etter terroranslaget mot Al-Noor-moskeen i Bærum i august.

LES OGSÅ: Espen Teigen avdekker Listhaugs kristen-strategi

Kommunikasjonsekspert Hans-Petter Nygård-Hansen er enig i at Hareides post langt på vei er en politisk markering.

– Hans kampanje for Leger Uten Grenser kan således oppfattes som en «kampanje» og et mottiltak mot Sylvi Listhaugs siste utspill, sier han.

Bergesen mener både Listhaug og Hareide bruker følelsene saken skaper til mobilisering.

– Det er et spill, også fra Hareides side. For hans del handler det ikke bare om å støtte båtflyktninger, men også om et takk for sist – og løpet er ikke kjørt. KrF kan ha et nytt skjebnevalg og velge å gå en annen vei.

– Hareide er en showmann

– Hareide er en showmann. Han kjenner sitt publikum, han vet hvilke knapper han skal trykke på. Jeg tenker det han sier ville vært god KrF-politikk for ikke så lenge siden, så er spørsmålet om det er slik fremdeles, sier Bergesen.

LES OGSÅ: Statsministeren om omdiskuterte Frp-utspill: – Det er ikke regjeringens politikk

– Hva har Hareide å tjene på dette? Han har gått av som KrF-leder og sier han ikke tar gjenvalg til Stortinget?

– Hareide er der fortsatt, i to år til. Han er ikke en politisk evnukk. Dette viser jo nettopp at han ikke har tenkt til å gå stille i dørene. Nå er bordet snudd. Det er Ropstad som må samle partiet, og som utfordres av Hareide. Sist var det motsatt. Hareide stikker akkurat der det gjør vondt. Han er en dreven politiker, sier Bergesen.

– Skapt for sosiale medier

Han mener både Listhaug og Hareide vet veldig godt hvordan sosiale medier fungerer.

– Det som blir delt og spredt på sosiale medier er det som vekker følelser, enten sinne eller humor. Listhaugs post vekker sinne hos dem som ikke ønsker båtmigrasjon, og så skaper det sinne hos dem som mener hennes utspill er uanstendig. Det er det som driver sosiale medier – følelsene sinne og humor. Ettertanke, medfølelse, refleksjon gjør det ikke. Enten vi liker det eller ikke, sier han.

LES OGSÅ: KrF-talskvinne: Listhaug opptrer «iskaldt og egoistisk»

Nygård-Hansen mener Listhaug spesielt er god på å utnytte sosiale medier til det fulle.

– Erna Solberg har flest fans, men ingen er i nærheten av Sylvi Listhaug når det kommer til reaksjoner, kommentarer og delinger. Sylvi engasjerer med andre ord både de som elsker det hun kommuniserer og de som ikke er like begeistret.

– Usmakelig

Bergesen mener det er etisk problematiske sider ved at ulike politikere spiller på følelser rundt slike saker i sosiale medier for å skape engasjement og mobilisere.

– De har hver sine innsamlinger og anti-innsamlingsaksjoner. Det er interessant, samtidig som det er ganske morbid, eller usmakelig, at man faktisk driver et spill om hjelpeorganisasjoners inntekter.

Hareide selv ønsker ikke å kommentere Facebook-posten ytterligere og henviser til KrF-apparatet for kommentar. KrF har ikke besvart Vårt Lands henvendelser tirsdag.

Les mer om mer disse temaene:

David Sviland

David Sviland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter