Nyheter

Bøtela to butikker for søndags-brudd

SØNDAGSHANDEL: Både i Molde og Kristiansund har Bunnpris måtte betale 10.000 kroner i bot for brudd på loven om søndagsåpne butikker.

– Vi følger opp helligdagsloven, men det avhenger hele tiden av vår kapasitet. Dersom det er mer alvorlige saker som venter på behandling blir søndagsåpne butikker skjøvet lengre ned, sier Ove Brudevoll, politiinspektør i Nordmøre og Romsdal politidistrikt.

– Holdt hele butikken åpent

De søndagsåpne butikkene Bunnpris Fuglset i Molde og Bunnpris Brunsvika i Kristiansund fikk i fjor 10.000 kroner hver i bot for brudd på helligdagsloven.

– Dette skyldtes at de holdt hele butikken åpen. Politiet ble informert om sakene via en anmeldelse, og sakene krevde ikke etterforskningsressurser i særlig utstrekning, sier Brudevoll og legger til:

– Brudd på helligdagsloven blir ikke fulgt opp på politiets eget initiativ. Vi er avhengig av tips eller anmeldelser, slik at vi blir gjort oppmerksom på mulige lovbrudd.

LES MER: Stenger og bygger om søndags-butikker

– Bør politiet bli mer aktive for å håndheve helligdagsloven basert på at det innrømmes brudd på loven?

– Nå om dagen har vi ikke tid til å prioritere disse sakene, men det er en fortløpende vurdering av sakene ettersom hvordan utviklingen i bransjen er. Men det vil alltid bli målt opp mot hvor mange alvorlige saker som ligger til etterforskning og hvordan ressurssituasjonen er. Det blir hele tiden en avveining om hva vi makter å gjøre, sier Brudevoll.

– Vi bør kanskje ha en gjennomgang av søndagsåpne butikker på generell basis. Policyen vår har vært at håndhevelse av mulige brudd har blitt nedprioritert mot alvorligere kriminalitet, men i lys av all oppmerksomhet på disse sakene ville det vært naturlig å se nærmere på hvordan vi håndterer dem, slik at ikke vurderingen blir opptil hver enkelt politiadvokat, legger politiinspektøren til.

Han vil samtidig komme med en påminnelse.

– Det er ikke fritt frem for å begå lovbrudd. Alle som bryter helligdagsloven risikerer en straffereaksjon.

LES MER: – Så lenge jeg kan huske har det skjedd brudd på Helligdagsloven

Tar selvkritikk

– Mitt inntrykk er at politiet i både Molde og Kristiansund prioriterer politiet disse sakene, sier Bunnpris-sjef Christian Lykke.

– Vi tar kritikk på lovbrudd som er avdekket og skal bli flinkere til å holde oss innenfor regelverket.

LES MER: Rema går til laserkrig mot søndagskonkurrenter

Selv om politiets bøtelegging viser at ikke alle Bunnpris-butikkene forholder seg til lovverket, synes Lykke det er bra at politiet i Nordmøre og Romsdal avdekker brudd på loven om søndagshandel.

– Den store utfordringen i Oslo-området er at det ikke virker som om noen bryr seg, uansett hvor store lovbruddene er, sier han før han legger til:

– Men jeg forstår at politiet synes det er vanskelig bruk av ressurser å forsvare at politiet på søndager skal ut med lasermåler. Spesielt siden ran og tyveri fra butikker ikke alltid blir etterforsket.

Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan ansatte i Rema har malt opp konkurrentenes søndagsåpne butikker med laser og målebånd. Jan Frode Johansen, administrerende direktør i Rema Franchise, mener de har funnet flere butikker som er godt over de lovlige 100 kvadratmeterne. Inkludert Bunnpris-butikker.

– Noen av våre butikker kan trekke litt i reglene. Det dreier seg ikke om store overtramp, men dersom butikkene våre er for store må vi gjøre noe med det, sier Lykke.

– Hva tenker du om at Rema måler opp konkurrerende butikker med målebånd og laser?

– Jeg tenker at Matteus 7,3 oppsummerer det jeg tenker. «Hvorfor ser du flisen i din brors øye, men bjelken i ditt eget øye blir du ikke var?»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter