Nyheter

Børsen sender fra katedralen

NRK samarbeider med Vårt Land om en tre timer lang spesialutgave av radioprogrammet Verdibørsen.

Bør radioandakten vrakes? Når kristendommen forsvinner, hva skal da gi oss rammene i liv og død? Er kulturkristne egentlig kristne? Hvordan ivaretar kirkens ledelse de to syn i spørsmålet om å vie likekjønnede?

Egen dagsorden

Det er noen av temaene når Verdibørsen spesial sender direkte fra lokalene der Den norske kirke samles denne uka. Mens kirken drøfter temaer som valgordning, kirkeøkonomi og kultursatsing, setter Verdibørsen sin egen dagsorden, og det gjør NRK-programmet i et nært samarbeid med Vårt Lands redaksjon.

– Den røde tråden er kirke, kultur og Norge. Vi har en kulturarv og trosarv med oss, en arv vi på en eller annen måte må forvalte. Færre tror, noen tror feil mens noen bruker troen som markør mot andre. Får vi til tre viktige timer rundt dette, er vi fornøyde, sier redaksjonsleder Elisabet Davidsen.

Når tro er tema, er Kirkemøtet et sted der gode kilder og premissleverandører er samlet fra onsdag til Kirkemøtets slutt på mandag. I Verdibørsens direktesending vil du imidlertid også møte andre stemmer i livssyns­debatten.

LES OGSÅ: Fløyene ønsker politisk kirkevalg

Fortsetter gjerne

Konstituert sjefredaktør i Vårt Land, Alf Gjøsund, er glad for samarbeidet.

– NRK er landets store og samlende medieaktør, og har hatt en bemerkelsesverdig tilnærming til religion de seneste årene. Både Skam-serien og utviklingen av programmet Verdibørsen er eksempler på dette. Religion og livssyn er Vårt Lands spesialfelt, og dette gir oss mulighet til å nå enda lenger ut med vårt prosjekt om å forklare og belyse feltet, sier Gjøsund, som ikke utelukker at samarbeidet kan utvikles videre.

Sammen med kommentator og forlagsredaktør Åste Dokka har han jobbet tett med Verdibørsen i utviklingen av temaer og vinklinger. Det var tidligere sjefredaktør Åshild Mathisen som tok initiativ til samarbeidet med NRK.

Kvinnestemmer

Ett av spørsmålene Verdibørsen tar opp er hvorfor kvinner skyr å delta i nettdebattene. De leser debattene i nettoffentligheten, men det er menn flest som skriver. Menn står for 95 prosent av bidragene på Vårt Lands verdidebatt.no. I høst lanserte Vårt Land derfor en kronikk-konkurranse for kvinner. Vinneren blir presentert på direkten torsdag ettermiddag.

LES ANALYSE: Biskoper jakter makt

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter