Kirke

Bønnelista får stille til kirkevalg

Bønnelista har samlet inn 300 underskrifter. Dermed får det konservative svaret på Åpen folkekirke stille med liste til kirkevalget neste høst.

– Kirkevalget må være et reelt valg, hvor det ikke er opplagt hva som skjer før valget i det hele tatt starter, sier Bønnelistas leder Jo Hedberg.

Tidligere i år ble det klart at en gruppe som ser på seg selv som bibeltro kristne, ønsker å utfordre Åpen folkekirke ved kirkevalget 2019. I går hadde de kalt inn til pressekonferanse på Maritakafeen i Oslo, for å markere at målet er nådd: Bønnelista har samlet inn de 300 underskriftene som trengs for å kunne stille med liste i kirkevalget.

Fram til nå har det kun vært mulig å stemme på de uavhengige kandidatene Bispedømmerådets nominasjonskomité har samlet, eller på de liberale kandidatene som står på Åpen folkekirkes lister.

– Slik det er nå er det klart at man ikke får noe konservativt flertall i Kirkemøtet med bare å satse på nominasjonskomiteens liste, sier Hedberg.

Dette er bakgrunnen for at han har sett behovet for en konservativ liste. Før underskriftene ble overlevert til Kirkerådet, inviterte Bønnelista i går til pressekonferanse med bønn, sang og evangelielesing.

Bønnelista sier at de ønsker å stille med lister i alle bispedømmene. Underskriftene de har samlet inn kommer fra alle bispedømmene, med unntak av Møre.

Ønsker ikke polarisering

På flere områder deler Bønnelista synspunktene som også har blitt fremmet av Frimodig kirke. Men dette nettverket har ikke stilt med liste, fordi de ikke har ønsket å bidra til ytterligere polarisering i Dnk. I oktober uttalte Frimodig kirkes styreleder Svein Granerud at de teologisk sett befinner seg på samme banehalvdel som Bønnelista, men at de har valgt forskjellig strategi. Frimodig kirke mener de har størst gjennomslagskraft om deres kandidater står på nominasjonslistene, og ikke på en egen liste.

Hedberg forteller at denne innstillingen har bydd på utfordringer for Bønnelista.

– Vi har hatt møter med forskjellige organisasjoner i kirken som vi gjerne skulle hatt med på laget. Mange er forløpig forsiktig, sier Hedberg.

LES MER: – Vi ønsker et virkelig kirkedemokrati

Konfliktsky

Han forteller at de i arbeidet med å samle inn underskrifter har merket at mange er redde for å nøre opp under konflikt i Den norske kirke.

– Folk er litt tilbakeholdne, altså vanlige kirkefolk. De er veldig redde for at det blir en stor konflikt, og mange er trøtte av homofilidebatten. De er redde for at det skal komme opp igjen.

Hedberg sier at mange kirkegjengere ikke forstår valgordningen, men at mange har sagt seg villig til å slutte opp om Bønnelista etter at de har fått forklart hvordan valgordningen fungerer.

– Er det nødvendig å endre Den norske kirke?

– Ja, det er på en måte opplagt. I og med at vi har en veldig sterk politisk tenkemåte i kirken. Vi tenker absolutt at kirken må endres. Det er også nødvendig med teologisk endring. Vi tror at man må følge bibelordet, ellers vil det ikke fungere.

Og det er ikke tilfelle i dag?

– Nei, det er jo flere ting som bryter med det.

Bønnelista sier at selv om de er dypt uenig i hvordan kirken drives i dag, så har de i likhet med alle andre utfordringen likevel å elske alle til tross for uenighet.

– Summen av den kristne tro, du skal elske Gud over alt, og din neste som deg selv.

LES MER: – Å vie homofile i kirken vil føre til død og ulykke

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke