Nyheter

Bondevik til søndagsopprør mot Høyre og Venstre

Tok kraftoppgjør med gamle samarbeidsfeller. Advarte de to partiene mot sprengkraften.

I sin hilsningstale til KrFs landsmøte fredag kveld la ikke Kjell Magne Bondevik fingrene imellom da han angrep forslaget om søndagsåpent. Spesielt advarte han Venstre og Høyre:

– Dere undervurderer sprengkraften denne saken har i forholdet til KrF, sa han.

Den tidligere KrF-statsministeren oppfordret til kraftig motmobilisering:

– Man kan kanskje bruke skriftens ord: «Tilgi dem, for de vet ikke hva de gjør». Hvis de faktisk er fullt klar over dette likevel, er jeg fristet til å flytte ordet «ikke» og si: «Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør».

«Handler ikke om kristendom»

Forslaget fra Thorhild Widvey og Solberg-regjeringen om søndagsåpne butikker ble sendt på høring like før påske. Til protestene fra KrF – og en rekke store organisasjoner innen næring, arbeidsliv og frivillighet.

Bondevik mener det er en total misforståelse når Høyre-folk ytrer at de jo har forståelse for KrFs syn, fordi det jo handler om kristendommens stilling.

– Dette handler ikke om kristendommens stilling. Det er en total misforståelse. Dette har med hvordan vi opplever samfunnsliv, fordelingen mellom hverdag og helg. Det har med samfunnsrytmen å gjøre.

En «bastard» fra Venstre

Bondevik ga først Venstre og deretter Høyre en skrape. Venstre vil at kommunene selv skal avgjøre søndagshandel:

– Den modellen er en bastard, sa KrF-veteranen kontant.

– Det skaper jo bare en dominoeffekt mellom kommunene. Den modellen bør de forlate snarest mulig!

Høyre i «villfarelse»

Han ville også demontere Høyre-argumentasjonen om at søndagsreformen bare er en videreføring av 80-årenes arbeid for mer åpenhet i samfunnet.

– Jeg var med på noe av dette arbeidet i Willoch-regjeringen. Men vi angrep da ikke helgene og hviledagene. Søndagshandel er et helt annet spørsmål. Lever Høyre i en slik villfarelse, så bør de fortest mulig komme ut av den.

Han mener Venstre og regjeringen sterkt undervurderer sprengkraften i denne saken.

– Det gjelder også i forhold til KrF, sa han og salen kvitterte med spontan applaus.

Tannkrem tilbake på tuben

Han utfordrer de to partiene om hva slags verdier de egentlig fremmer:

– Er det markedet som skal ha forkjørsrett? Eller er det helligdagsfreden, spurte han.

Bondevik ga også litt refs til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Han har nemlig sagt at han ikke er sikker på om det lar seg mulig å reversere søndagsåpent.

Det er nemlig vanskelig «å få tannkremen tilbake på tuben». Men det kan ikke Bondevik skjønne:

Lytt til Sp-Vedum

For perioden fra et vedtak og tilhørende iverksettingsfase kan drøye. Dermed blir det i praksis ikke mange månedene fra søndagsåpent trer i kraft til det igjen er stortingsvalg.

– Der har Sps leder, Trygve Slagsvold Vedum, et godt poeng. Han sier at hvis alle partier som er imot denne dårlige reformen under lovbehandlingen sier at de vil snu loven etter et stortingsvalg, ja da vil ikke så mange butikker åpne på søndagen likevel. De vet at det går for kort tid til loven reverseres, forklarte KrF-lederen.

– Derfor er det mulig å få tannkremen tilbake på tuben, sa han.

Testsak på samarbeid

KrF-lederen gjorde også ordene fra KrFs gruppeleder i Trondheim, Geirmund Lykke, til sine: Gjøre dette til en testsak om hvem man skal samarbeide med lokalt.

– Det kan godt flere KrF-ere i kommunene si.

Bondevik hyllet nøkkelrollen KrF nå har i politikken og måten stortingsgruppen takler spillet på.

– Når man ser den politikken den blåblå regjeringen fører i mange saker, så trenger den sannelig KrF som korrektiv, sa Bondevik.

Dyrke sentrum

Han mente partiet burde dyrke sentrumsrollen:

– Ikke la dere fange inn i denne forenklede og misvisende todelingen av norsk politikk, som noen forsøker å lage. De som opererer med gruppene «borgerlig» og «sosialist», har ikke forstått veldig mye, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter