Nyheter

Bondevik satser på partnerskap for Oslosenteret

Kjell Magne Bondevik slutter som leder for Oslosenteret. Samtidig inngår senteret han etablerte i 2006 partnerskap med Bjørknes Høyskole.

Den tidligere statsministeren rundet 70 år i fjor, og trapper nå ned arbeidsinnsatsen etter å ha ledet sitt Oslosenter med arbeid for fred, demokrati og menneskerettigheter helt siden han etablerte stiftelsen sammen med partifellen Einar Steensnæs for 12 år siden.

– Jeg har fortsatt mye energi og synes det jeg driver med er så interessant og givende at jeg gjerne vil fortsette videre. Men fra nå blir det som arbeidende styreleder i 60 prosent stilling ved Oslosenteret, sier Bondevik.

LES MER: Hyllet på 70-årsfeiring

Inngår samarbeidsavtale

Torsdag samler han troppene til årlig seminar i Oslo, der Finlands tidligere president Tarja Halonen er trekkplaster. Samtidig blir det gjort kjent flere endringer for Oslosenteret:

• Fra 1. juni har senteret inngått en samarbeidsavtale med den private Bjørknes Høyskole i Oslo. Oslosenteret fortsetter som egen stiftelse, men vil ha et tett partnerskap med Bjørknes.

• Samtidig flytter Oslosenteret fra sentrale lokaler rett ved Stortinget og Karl Johans gate, til lokalene til Bjørknes Høyskole på Lovisenberg litt utenfor sentrum. Det betyr betraktelig billigere leie.

• Mens Bondevik slutter som leder og blir arbeidende styreleder på deltid, slutter Einar Steensnæs som direktør 1. oktober. Jakten på etterfølger starter nå.

LES MER: Håpet på irritabel fredspris

Faglig og økonomisk fordel

– Vi tror på et fruktbart samarbeid som begge parter vil tjene på. Dette åpner for gode faglige synergier mellom vårt akademiske miljø, og den praktiske erfaringen som Oslosenteret har gjennom sine freds- og demokratiprosjekter. Samtidig kan samlokalisering og administrativt samarbeid bety innsparinger, sier direktør Sveinung Lunde ved Bjørknes Høyskole.

Den private høyskolen ble etablert i 2008, har rundt 1.500 studenter, en stab på nærmere 70 ansatte og et budsjett på drøye 100 millioner kroner.

– Vi hadde planer om å etablere en egen stiftelse, blant annet fordi det er nødvendig for å kunne søke på en del midler innenfor freds- og konfliktforskning. Nå oppnår vi dette gjennom samarbeidsavtalen med Oslosenteret, i tillegg til at vi får andre synergieffekter, sier Lunde.

To år med store underskudd

Oslosenteret har vært gjennom et par tunge år økonomisk. Både 2016 og 2017 endte med betydelige underskudd på godt over tre millioner kroner.

Senteret har slitt med å skaffe seg nok sponsorer, og har måttet slanke staben fra 16 ansatte på det meste til bare ni ansatte nå.

– Er det nye partnerskapet et tegn på nedtrapping og at Oslosenteret ikke lenger kan stå på egne bein?

– Nei, jeg vil heller kalle det et steg videre til en ny fase. Det betyr samtidig at Oslosenteret rigger seg til å klare seg i framtiden uavhengig av min person og Einar Steensnæs, som begge er over 70 år, påpeker Bondevik.

LES MER: Unge må skape Afrika-vekst

Demokratistøtte i svake stater

– Ble Oslosenteret det du håpet på i 2006?

– Ja, det vil jeg si, men det var jo helt nytt og ukjent terreng i Norge at en tidligere statsminister startet en slik stiftelse. Vi har etter hvert primært rettet oss mot å jobbe med demokratistøtte i uferdige demokratier, og får stadig nye forespørsler om å bidra med dette. Det må være et bevis på vår eksistensberettigelse, sier Bondevik.

Han erkjenner at det har vært en «evig kamp» å skaffe sponsorstøtte etter at avtaler med store aktører som Hydro og Statoil tok slutt, men sier at budsjettet for 2018 ser ut til å gå i balanse slik at ytterligere kutt i staben ikke blir nødvendig.

LES MER: Sjokkert over Listhaug

Bondevik: Gode resultater

Det er vanskelig å måle hva Oslosenteret har oppnådd gjennom arbeid i flere dårlig fungerende stater, men Bondevik peker på flere resultater:

• Utformet en lov om etablering av politiske partier i Somalia, vedtatt av parlamentet, med en registreringsordning der seks-sju partier vil stille til valg i 2020.

• Bidratt til å utarbeide en mer demokratisk valgordning og register for politiske partier i Kenya.

• Bidratt til å etablere multietniske «fredsklubber» for ungdom på tvers av etniske skillelinjer på skoler i kystområdet rundt Mombasa i Kenya.

• Utarbeidet et lærebokopplegg for en mer multireligiøs religionsundervisning i islamdominerte Kirgisistan, som nå er vedtatt innført i skoleverket.

• Utarbeidet rapport om menneskerettighetene i Eritrea, og bidratt til tilsvarende rapport om Nord-Korea.

Freds- og konfliktstudier

En vesentlig faktor i det nye samarbeidet er at Bjørknes Høyskole tilbyr bachelor i internasjonale studier samt freds- og konfliktstudier, blant annet med studieopphold i Øst-Afrika der Oslosenteret er aktive med flere programmer.

Dessuten har Bjørknes etablert det internasjonale oppdragssenteret Oslo Analytica, som påtar seg oppdrag innen områder som freds- og konfliktarbeid, blant annet i østafrikanske land som Tanzania, Kenya og Etiopia.

Bondevik og Lunde ser for seg at i tillegg til å drive prosjekter i egen regi, kan Oslosenteret påta seg ikke-kommersielle oppgaver etter anmodning fra Bjørknes.

Oslosenteret skal også kunne dra nytte av relevant kompetanse blant høyskolens ansatte og Oslo Analytica.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter