Nyheter

Bondevik lovpriser KrFs brudd

Budsjettbruddet med regjeringen er både taktisk lurt og står i en god og stolt KrF-tradisjon, roser Kjell Magne Bondevik.

Jeg er stolt av partiet mitt. Dette var et helt naturlig utfall slik som forhandlingene har utviklet seg, sier den tidligere statsministeren og partilederen for KrF.

Han mener KrFs beslutning om å forlate budsjettforhandlingene med regjeringen tydelig viser at partiet tar miljø- og klimaspørsmål på alvor.

– Valget de tar nå står i en god sentrumstradisjon, der KrF har en stolt tradisjon i å stå hardt på klimaspørsmål, sier Bondevik.

Han viser tilbake til da hans egen regjering stilte kabinettspørsmål og gikk av på gasskraftverk-saken i 2000, da KrF sto imot Høyre og Arbeiderpartiet som ville bygge nye gasskraftverk i Norge.

LES MER: KrF bryter forhandlingene med regjeringen

Frp er syndebukken

Bondevik peker på Frp som den store syndebukken for at samarbeidspartiene har havnet i dette uføret.

– Nå kjenner jeg ikke alle detaljene i dette, men det virker helt klart fra oss som følger dette utenfra at Frp har satt statsministeren i en helt håpløs situasjon, sier den tidligere KrF-sjefen.

I likhet med flere andre tolker Bondevik situasjonen som at Frp har sagt fra veldig tydelig i forkant av forhandlingene at de ikke er villig til å strekke seg en øre mer på bilavgifter.

LES OGSÅ: Valgte mellom «hjertesaks-bonanza» og å bli «klima-Judas»: KrFs sjelekvaler

– Med det har de vingeklippet statsministeren og fratatt henne manøvreringsmuligheter. Ansvaret for dette ligger på regjeringen og først og fremst Frp, og da har ikke KrF noe annet valg enn å bryte, sier Bondevik.

– Mange har pekt mot statsminister Erna Solberg og at hun har håndtert situasjonen dårlig?

– Jeg tror hun har blitt satt i en håpløs situasjon. At Frp har sagt hit, men ikke lenger, som gjør at hun ikke har hatt noe slingringsmonn.

Hva med KrF, hvor viktig er det at de ikke firer for Frp?

– Frp har jo stilt et ultimatum. Og det er ikke måten man forhandler på, svarer Bondevik.

LES OGSÅ: Hareide: Uten plan B ved krise

Svarer ikke om kabinettspørsmål

Han mener det nå er viktig at KrF og Venstre fortsetter å holde sammen – slik KrF har vist vilje til når de nå har fulgt etter Venstre i valget om å bryte.

– All erfaring fra mine år i politikken er at hvis to eller tre sentrumspartier holder sammen, er vi gjensidig mye sterkere. Ett sentrumsparti mot to større partier er mye vanskeligere. Rent forhandlingsmessig er det derfor en stor styrke at Venstre og KrF holder fast i hverandre, sier Bondevik.

Hva bør KrF nå gjøre videre?

– Nei, nå er det regjeringen som har ballen. Det er opp til regjeringen om de kommer med et nytt tilbud.

Bør KrF redde H/ Frp ved et eventuelt kabinettspørsmål?

– Nei, det er ikke min oppgave å kommentere. Det er heller ikke stilt et slikt kabinettspørsmål enda og det er noe som i så fall må skje i Stortinget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter