Nyheter

Bondevik: – Ekstra uheldig når politikere driver med mobbing

Tidligere statsminister og forkjemper for en skole uten mobbing, Kjell Mange Bondevik, mener dagens politikere i Norge ikke har nok oppmerksomhet på mobbing.

– Jeg synes mange flere av dagens politikere burde arbeide mot mobbing. Det er for lite politisk fokus på anti-mobbing. Det er også ekstra uheldig når politikere selv driver med mobbing.

– Kan de politikerne fronte antimobbe-kampanjer?

– Nei. De vil ikke tale med troverdighet om de sjikanerer og trakasserer andre politikere. De som begår verbal mobbing vil ikke bli tatt alvorlig dersom de sier andre ikke skal mobbe.

LES OGSÅ: Trump er en sjefsmobber som sprer frykt

– Brutalisering av politikken

Sist fredag skrev Vårt Land om hvordan amerikanske lærere rapporterer at den hatske tonen mellom politikere i den amerikanske valgkampen har ført til økt mobbing av ikke-hvite barn.

Professor i adferdsforskning, Erling Roland, var ikke i tvil om at politikeres måte å behandle hverandre på, blir kopiert.

Han fikk støtte fra utekontakt Sofie Bjørnå i Alta kommune som understreket at «når politikere tråkker på hverandre gir de barn og unge et inntrykk av at det er greit å mobbe».

– Det skjer en brutalisering av politikken. Jeg tror ikke alt var bedre i gamle dager, men det er blitt et større personfokus i politikken, sier Bondevik og legger til:

– Vi begynner å se tendenser i Norge der politikere sjikanerer og trakasserer hverandre. Det kan svekke rekrutteringen av politikere som igjen svekker demokratiet.

– Verbale svingslag

I norsk politikk finnes det mange eksempler på politikeres mildt sagt uheldige måte å omtale hverandre på. I fjor ba innbyggerne i Karasjok politikerne om å slutte å skjelle hverandre ut i media.

Arbeidstilsynet har vært involvert i saker der de har slått fast at politikerne har trakassert og mobbet ansatte i kommunen. Også politiet har kritisert de folkevalgte for å omtale hverandre på en måte som legitimerer ukultur og undergraver holdningskampanjer rettet mot barn og unge.

Bondevik mener de gode rollemodellene holder seg til sak og ikke angriper person.

– Men jeg vet av egen erfaring at det å gå løs på en politisk motstander med verbale svingslag gjør at det blir lett å få oppslag i mediene. At språkbruken går i mer ekstrem retning, er også medienes ansvar.

LES OGSÅ: Her er noen av Trumps drøyeste uttalelser

– Lærer mobbing hjemme

Både høgskolelektor Ingrid Grimsmo Jørgensen og professor emeritus Willy-Tore Mørch understreket i avisen lørdag at barn lærer mobbing hjemme.

De mener negativt snakk og kommentarer om andre påvirker og legitimerer hvordan barn og unge snakker om andre.

– Foreldre må også være bevist og drive antimobbearbeid. Men politikere kan ikke ha kontroll i de enkelte hjem. De kan kun appellere til foreldrenes bevissthet, sier Bondevik.

– Det viktigste er at politikere gjennomfører antimobbe-kampanjer i barnehager, skoler og i arbeidsliv, slik vi gjorde i min tid. Hvert år kommer det nye barn inn i barnehagene og skolene og nye arbeidsfolk. Derfor trengs det kontinuerlig arbeid. Politikerne må aldri slappe av.

– Hvorfor er du så opptatt av å bekjempe mobbing?

– Mobbing krenket menneskeverdet, intet mindre. Vi vet at mobbing setter sår og arr i barns sjelsliv, som for noen varer livet ut. Og i de mest ekstreme tilfelle har mobbing ført til at noen har tatt sitt eget liv. Mobbing er dypt tragisk og helt forkastelig. Derfor engasjerer jeg meg, sier Bondevik.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter