Nyheter

Bondevik: – Bryt med «høyre-venstre-tvangstrøya»

KrFs eks-statsminister Kjell Magne Bondevik oppfordrer KrF til å skaffe seg alburom og «kjøre frem sentrum» foran valget i 2017.

– Ikke la dere innorde dere. Stå frem med frimodighet. Og la verdiene avgjøre, oppfordret Bondevik under fylkesårsmøtet til Oslo KrF.

Den tidligere partilederen sa han i lang tid hadde unngått å svare journalister og andre på spørsmål i den interne debatten om KrFs regjeringsalternativer foran valget neste høst.

Men mot slutten av talen til fylkeslaget kom Bondevik med en sterk appell om uavhengighet og samling i sentrum. Han tok et kraftig oppgjør med toblokkstenkningen – og ba gjentatte ganger KrF stå i mot presset om å velge side:

– Ta det helt rolig: Slapp av fra «toblokkshysteriet». For nå er dette i ferd med å gå i oppløsning likevel. Heldigvis, vil jeg si, sa Bondevik.

«Ingen katastrofe»

Han viste til at SV ikke vil gå til valg som del av en rødgrønn modell og at alternativene er uklare:

– Jonas Gahr Støre kan ikke si hvem han skal samarbeide med. Jeg tror ikke Erna kan si det heller. Da er det uklart. Og det er ingen katastrofe.

For går man i følge Bondevik til andre land i Europa, så fremstår Norge annerledes:

– Man skal liksom på død og liv ha to alternativer. Og hvis KrF ikke innordnet seg, så var vi ferdig. Men den tiden er heldigvis over, sa Bondevik.

LES OGSÅ: Refser Hareides fiendebilde av Listhaug

Velge først – forhandle etterpå

I flere andre land er det oftest slik at man går til valg med egen politikk først. Deretter forhandles det og alternativer kommer på plass.

– Det kan godt hende at også KrF skal føle seg friere, bemerket Bondevik.

KrF har så vidt startet sin store partisamtale om hva slags styringsløsninger partiet ønsker foran stortingsvalget neste høst. Meningen er å samle landsstyret om et forslag sent i november. På fylkesårsmøtene fremover skal saker og premisser for samarbeid debatteres.

Bondevik minnet Oslo KrF om den nøkkelrollen KrF har hatt i flere tiår, enten som regjeringsparti eller som vippeparti som ikke minst Ap måtte forholde seg til på 90-tallet.

Samarbeidsavtalens fremtid

KrF-veteranen sa det var helt naturlig at KrF ønsket et skifte i 2013 – etter åtte rødgrønne flertallsår. Og han sa til forsamlingen at han hadde forståelse for at KrF inngikk en samarbeidsavtale.

Men partiet ligger i følge Bondevik så langt fra Frps verdier at det nå er naturig at KrF går inn i en åpen prosess om hva det skal gjøre etter neste valg:

– Er det da riktig å binde seg opp stå sterkt som i en samarbeidsavtale? Her er det ikke min oppgave å konkludere, sa Bondevik.

LES OGSÅ: Hareide: SVs adjø gir større muligheter

Kjør frem sentrum

Den tidligere statsministeren ramset opp KrF, Sp og Venstre som sentrumspartier – og la til at KrF også kunne diskutere om Miljøpartiet De Grønne var nettopp det.

– Hadde man greid å samordne sentrum mer, ville det blitt spennende. Sammen er vi ganske store. Det betyr at man bryter ned den gammeldagse toblokks-tenkningen.

Avslutningsvis oppfordret han:

– Skaff nødvendig alburom. Kjør frem sentrum. Og først av alt KrF som et verdiparti.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Samaritan

Bondevik kommenterte også den pågående striden om flyktninger og retorikken til Frp. Han fastslo at Den barmhjertige samaritan fra Bibelen bør være et forbilde:

– Han viste godhet. Derfor blir jeg så opprørt når statsråden med ansvaret gjør nettopp godhet til et negativt begrep, med å kaste inn uttrykket «godhetens tyranni». Jeg skjønner hva hun mener. Hun vil advare mot naivitet. Men nå misbruker hun et begrep som er et positivt begrep.

LES OGSÅ: KrF kan sende Frp ut av regjering

Kaller det «strenghetens tyranni»

Bondevik mener det nå bare er strenghet som teller.

– Det er blitt et mantra blant alle partier. KrF må passe seg litt, de også.

Når samfunnsdebatten bare handler om å være mest «streng og rettferdig», kan det nemlig tippe den andre veien:

– Det er større fare for at vi nå får et «strenghetens tyrranni», advarte eks-statsministeren.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter