Nyheter

Bombe i kirke – minst 19 døde

Midt under gudstjenesten smalt to bomber.

Minst 19 mennesker ble søndag drept av to bombeeksplosjoner midt under gudstjenesten i den katolske katedralen i byen Jolo, som er hovedstad i Sulu-provinsen på Filippinene.

Etter den første bomben inne i katedralen gikk ytterligere en bombe av på parkeringsplassen utenfor kirkemuren mens sikkerhetsstyrkene var kommet til.

LES MER: Sårbare tvinges til ekspress-terror

Mange sårede

Mye er imidlertid uklart siden alle kommunikasjonssignaler i regionen ble brutt like etter eksplosjonen. Foruten de drepte er det også minst 48 sårede, ifølge landets politisjef Oscar Albayalde.

Bombeangrepet kom to dager etter at valgkommisjonene fastslo at innføringen av selvstyre i den muslimske Mindanao-regionen var godkjent i en folkeavstemning 21. januar.

Oppretter autonom region

Opprettelsen av Den autonome regionen Bangsamoro er en viktig del av fredsavtalen mellom den filippinske regjeringen og den største muslimske opprørsgruppen Den islamske Moro-fronten for frigjøring i 2014.

Selv om muslimene i de fleste av regionens områder godkjente selvstyret, var det et flertall imot i Jolo.

LES MER: Asia Bibi kan bli satt fri

Aktive islamister

Men regionen har også vært preget av virksomheten til en annen opprørsgruppe, islamistiske Abu Sayyaf, som vestlige land klassifiserer som en terrororganisasjon etter år med bombeangrep, kidnappinger og drap.

Abu Sayyaf har de siste tiårene bortført flere hundre filippinere og utlendinger og krevd løsepenger, deriblant nordmannen Kjartan Sekkingstad. Han ble bortført i 2015, men sluppet fri mot løsepenger i 2016.

For to uker siden meldte Drammens Tidende at en norsk kvinne som har jobbet i en årrekke med veldedighetsarbeid på Filippinene, skulle i fjor høst ha vært mål for Abu Sayyaf. For å hindre kidnapping ble hun evakuert.

Støtter IS

Abu Sayyaf hadde tidligere bånd til al-Qaida, men sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppen IS i 2014. Hvor tette båndene egentlig er, er uklart, melder NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter