Nyheter

Bom for regler om skolelag

Stortinget avviser regler for å sikre møterom for tro.

Kristelige skolelag landet rundt har opplevd mer trøbbel med å få rektors ja til å samles til andakter i skolens friminutt. KrF ville bruke Stortinget til å sikre dem klasserom, men det satte andre partier bom for.

Denne uken sa nemlig Utdanningskomitéen på Stortinget nei til et KrF-forslag om «nasjonale retningslinjer som kunne sikre barne- og ungdomsorganisasjoners tilgang til bruk av skoler og andre offentlige rom.»

I stedet for retningslinjer samlet Stortinget seg enstemmig om å ønske om at noen må snakke sammen: Be «regjeringen gå i dialog med KS og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner» for å unngå at «skoleeiere bidrar til usaklig forskjellsbehandling ved utlån».

LES OGSÅ: Budsjettfred med KrF - millioner til hjertesaker

Sanners ord

KrF-talsmann Hans Fredrik Grøvan mener dette siste er en liten seier:

– Målet her er å unngå forskjellsbehandling. Og det er et enstemmig ønske fra Stortinget, sier han til Vårt Land.

I Høyre og Venstre reagerte man på KrFs ønske om statlig «inngripning» overfor skolene – som eies av kommunene. I et brev til Utdanningskomitéen advarte fagstatsråd Jan Tore Sanner om at forslaget om nasjonale retningslinjer kunne forutsette hjemmel i lov:

– Jeg synes det er verken det er nødvendig eller en god idé å innføre lovregler om dette. Regjeringen er opptatt av at vi skal styrke det kommunale selvstyret og redusere den statlige detaljstyringen, skrev Sanner.

LES OGSÅ: KrF fikk avlivet dødsgebyret

«Ønskelig»

Dermed hørte Stortinget mer på Sanner enn KrF. Men i en samlet komitémerknad heter det at det er «ønskelig» at elevorganisasjoner får «tilgang til gratis offentlige lokaler der det er mulig». Og kommunene oppfordres til å følge prinsipper for «god forvaltningsskikk», som innebærer forbud mot «usaklig forskjellsbehandling».

– Vi har fått et ja fra Stortinget til å sikre ungdomsorganisasjoners rett til å leie lokaler i skoletiden. Det er et viktig prinsipp å slå fast, mener KrFs Grøvan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter