Nyheter

Blomhoff skal betale 19 millioner til Betanien

Tidligere Betanien-direktør Are Blomhoff har gått med på å tilbakebetale 19 millioner.– En god følelse å komme i mål, sier styreleder Filip Rygg.

Partene underskrev et rettsforlik i Drammen tingrett fredag ettermiddag. Dermed er den sivile siden av saken mot tidligere Betanien-direktør Are Blomhoff avsluttet.

For ett år siden ble Are Blomhoff dømt til fengsel i tre år for å ha underslått 15,8 millioner kroner. I retten fortalte Blomhoff at pengene ble brukt på fester i Spania med prostituerte og store mengder alkohol. Han ble ikke dømt til å erstatte dette beløpet.

LES OGSÅ: Brukte mesteparten av millionene på fester med prostituerte

Krevde mer

Styret i stiftelsen Betanien har hele tiden ment at beløpet som Blomhoff har underslått er større en det han er dømt for. De har krevd 28 millioner kroner av Blomhoff. Nå har de inngått rettslig forlik med Blomhoff som har gått med på å betale tilbake 18,8 millioner kroner til stiftelsen. Det er ingen tidsbegrensning på gjelden som han derfor antakelig må betale på resten av livet.

– Vi har fått sikret en viss erstatning. Det er godt å ha avsluttet en sak som har vært utrolig kjedelig. Nå kan vi heller bruke oppmerksomheten på det vi er gode på ting, sier styreleder i Betanien Filip Rygg.

Pengene skal han betale tilbake ved at all inntekt og honorar, gaver, arv, forsikringsutbetalinger, penger han tjener salg og vinner lotteri skal overføres til Betanien fram til gjelden er nedbetalt.

Tidligere har Blomhoff solgt bilen sin og leiligheten i Spania for til sammen 620.000 kroner.

Som sikkerhet for at avtalen gjennomføres, har Betanien tatt pant for 25 millioner kroner i boligen som Blomhoff eier sammen med kona.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fest og moro

I retten hadde Blomhoff problemer med å forstå hvor høyt beløpet han hadde unndratt var.

– Dette er kommet fullstendig ut av kontroll. Det viser størrelsen på beløpet, sa han i retten.

– Jeg forstår det slik at det alt vesentligste har gått til fest og moro? spurte dommeren.

– Ja, det er ingen midler igjen, for å si det slik, svarte tiltalte.

I forliket har Blomhoff forsikret at han ikke har gjemt bort penger gjennom stråmenn eller i selskaper.

LES OGSÅ: Betanien leter etter skjult formue

Får dekke boutgifter og livsopphold

Det eneste Blomhoff får beholde selv er et beløp som tilsvarer satsen for livsopphold og boutgifter for gifte som er under gjeldsordningsloven i Drammen kommune.

I forliket har Blomhoff gått med på at Betanien skal ha innsyn i hans økonomi. Han må blant annet sende inn selvangivelsen, lønnsoppgaver og all dokumentasjon på andre inntekter hvert år.

Dersom Blomhoff dør, eller ikke har fullt oppgjort gjelden innen 1. desember 2024, og ikke samtykker i å signere en tilsvarende avtale, vil Betanien ha rett til å inndrive gjelden umiddelbart med de virkemidlene som er tilgjengelig.

Blomhoffs advokat, Per-Erik Gåskjenn, sier til Vårt Land at Blomhoff, som for tiden soner bedrageridommen, er glad for at den rettslige prosessen når er avsluttet.

– Vi er glad for at vi har landet et forlik som avslutter den juridiske prosessen, sier han.

En del av forliket er å ikke spre avtalen. Derfor ønsker ikke Rygg eller Gåskjenn å kommentere detaljene i dokumentet. Vårt Land har fått tilgang til forliksdokumentet fra Drammen tingrett.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter