Nyheter

Blodbad overskygget Israel-fest

Mens Israel i dag feiret 70-årsdag og omstridt flytting av USAs ambassade til Jerusalem, ble minst 41 palestinere på Gaza drept av israelske styrker.

Det ble ikke den feiringen Israel hadde ønsket seg, da det utover mandagen kom stadige høyere tall på hvor mange palestinere som var skutt og drept av israelske styrker på Gazastripen.

Blodbadet med minst 41 drepte på Gaza skjedde samtidig som USA og Israel gjorde klart til symboltung åpningsfest for amerikansk ambassadeflytting til Jerusalem. Dit kom hele Israels politiske elite, mens president Donald Trump lot seg representere blant annet med datteren Ivanka Trump og ektefellen Jared Kushner, samt finansminister Steven Mnuchin.

LES MER: Skyggene over festen

Dramatisk

– At det skulle eksplodere med så mange drepte er dramatisk og overraskende. Man skulle forvente at Israel for enhver pris ville unngå så høye drapstall, ikke minst på dagen som markerte 70 år for Israel som selvstendig stat, sier førsteamanuensis Dag Henrik Tuastad ved Universitetet i Oslo.

Mandagen ble den blodigste siden den ikkevoldelige palestinske protestaksjonen som startet 30. mars, da 16 palestinere ble drept. Det er frykt for at det kan bli enda verre tirsdag, da palestinerne etter planen skal avslutte aksjonen de kaller «Den store tilbakevendingsmarsjen», med sitt krav om alle palestinske flyktningers rett til å vende hjem.

Tuastad sier at utviklingen framover er høyst uviss, med fare for at uroen forverrer seg og forplanter seg til Vestbredden.

LES MER: Det palestinske nøkkelfolket

Sorg og sinne

I Betlehem på den okkuperte Vestbredden fulgte Zoughbi Zoughbi meldingene om stadig flere drepte i Gaza med stigende sorg og sinne utover mandagen.

– Det som skjer er en ufattelig stor urettferdighet. Vi palestinere utsettes for utryddelse og massakre, med ukritiske drap på innbyggernei Gaza. Nå må det internasjonale samfunn våkne opp og ta ansvar for å beskytte oss og få slutt på situasjonen, sier en opprørt Zoughbi på telefon fra Betlehem.

Den 55 år gamle firebarnsfaren er en kristen palestiner som er lokal koordinator i ledsagerprogrammet på Vestbredden, som er eid av Kirkenes Verdensråd på oppdrag fra kirkene i Jerusalem.

LES MER: Israel-visjon ikke fullført

Katastrofen

Zoughbi mener den amerikanske ambassadeåpningen i Jerusalem i går er et tragisk symbol på en konflikt som verden ikke lenger tar ansvar for. Ekstra ille mener han det er når blodbadet på Gazastripen utspiller seg samtidig som palestinerne i dag markerer sin nakba.

For mens israelerne feirer at den jødiske staten ble erklært selvstendig av daværende statsminister David Ben-Gurion 14. mai 1948, bare tre år etter avslutningen av andre verdenskrigs holocaust-mareritt, markerer palestinerne hvert år 15. mai som en sørgedag.

Nakba er katastrofen som for 70 år siden førte til at 700.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem.

Fortsetter

– Nakbaen skjedde ikke bare i 1948. Den har skjedd kontinuerlig siden, og det vi har sett i Gaza er bare enda et eksempel på Israels brutale okkupasjonsmakt, sier fredsaktivisten Zoughbi Zoughbi.

Han poengterer at det han og alle palestinere ønsker for seg og framtidige generasjoner, er å «feire livet» og leve og bygge sine liv i fred, uten innblanding fra noen andre.

– Fortsatt drømmer vi om et sted å kalle vårt hjem.

– Er drømmen sluknet?

– Nei, å være så pessimistisk ville være selvmord. Men nå må verden ta moralsk ansvar for å få stanset den brutale okkupasjonen som bryter mot internasjonal lov og Genève-konvensjonen. Ikke minst må USA tenke nytt om sin feilslåtte Midtøsten-politikk, sier 55-åringen.

LES MER: 70 år – 70 timers fest

Tynn gjesteliste

Ambassadeflyttingen og anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad bryter med flere tiårs amerikansk politikk. Av 86 inviterte utsendinger, takket bare representanter for 32 land ja til å feire åpningen mandag.

Av disse var det et titall autoritære regimer, inklusive land som DR Kongo, Rwanda, Etiopia og Myanmar. Knapt et dusin av landene som takket ja, kan regnes som hele eller ufullstendige, demokratier ifølge Economist sin demokrati-indeks. Av dem var bare et eneste europeisk land fra vest for det gamle jernteppet, nemlig Østerrike.

LES MER: Flere flytter ambassader

– Ambassadeflyttingen er symboltung på mange måter. Den illustrerer fiaskoen i å løse de grunnleggende spørsmålene i konflikten. Siden Osloavtalen har de israelske bosetningene økt, tostatsløsningen er kommet under sterk tvil, flyktningspørsmålet er uløst, og Jerusalems status er ikke klenger noe man skal forhandle om, sier Dag Henrik Tuastad.

Ikke-voldelig?

Både Tuastad og UiO-kollega Erik Skare mener de palestinske protestene på Gaza i all hovedsak må kalles ikke-voldelige, selv om noe vold er brukt.

– Uansett er Israels svar og sterke bruk av vold helt uproporsjonalt med den fare de har stått overfor. Selv om palestinske demonstranter slynger steiner, har de liten mulighet til å komme så nær israelske soldater at de utgjør noen stor fare, sier stipendiat Erik Skare.

Han utelukker ikke at det vil utvikle seg en ny intifada, et organisert palestinsk opprør, fordi situasjonen oppleves som dramatisk dårlig for palestinerne.

– Det er en trykkoker som kan eksplodere, men luften kan også gå ut av den, for palestinerne er mer politisk og geografisk splittet enn noen gang, sier Erik Skare.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter