Nyheter

Blir enda mer lik de andre trossamfunnene

Nedbyggingen av Den norske kirkes forhold til staten vil fortsette i årene fremover, fastslår kirkerådsdirektøren.

– Hva blir de neste forandringene i forholdet mellom staten og Den norske kirke, Jens-Petter Johnsen?

– Kulturdepartementet har satt i gang arbeid med forkortning av lovgivningen til Den norske kirke og samordning med lovgivningen for de andre tros- og livssynssamfunnene. Dette vil trolig igjen redusere noe av Den norske kirkes fortsatte tilknytning til staten, og gjøre likebehandlingen med andre trossamfunn enda tydeligere.

Usikkert om finansering

Mye av skepsisen til oppmyking eller avvikling av statskirkeordningen har bunnet i usikkerhet om den fremtidige kirkefinansieringen. Vårt Land skrev 30. november at Kulturdepartementet inviterte representanter fra Den norske kirke og Samarbeids­rådet for tros- og livssynssamfunn til dialogmøte, for å lufte mulige modeller for fremtidig kirke-, tros- og livssynsfinansiering.

På møtet la ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i departementet fram fem mulige modeller. En blåkopi av dagens statlige og kommunale finansieringsordning for alle, var ikke blant disse modellene. Kulturdepartementet vurderer livssynsavgift eller medlemsavgift som fremtidig finansiering av Den norske kirke og andre tros- og livssynssamfunn. Det nye finansieringssystemet kan tidligst bli vedtatt av Stortinget i 2018.

Finansiering på samme nivå?

Jens-Petter Johnsen «tror finansiering av Den norske kirke ligger relativt fast»:

– Jeg tror politikerne har bestemt seg for å ha en god finanseiring av Den norske kirke og de øvrige tros– og livssynssamfunnene. Jeg regner med bevilgninger på omtrent samme nivå som i dag.

Det offentliges finansieringsansvar er forankret i Grunnlovens paragraf 16, der det heter at «Den norske kirke, en evangelisk-luthersk kirke, forblir Norges folkekirke og understøttes som sådan av staten» og at «alle tros- og livssynssamfunn skal understøttes på lik linje».

Venter ikke grunnlovsendringer

– Frykter du at grunnlovsparagrafene vil bli endret?

– Jeg tar for gitt at Grunnloven som kom i 2012 vil bli stående i overskuelig fremtid. Det er ikke registrert noen politiske signaler i retning av å gjøre endringer i disse paragrafene, svarer Johnsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter