Nyheter

Blir denne artikkelen slettet av Facebook?

Innlegg som Facebook mener er antityrkiske eller ­prokurdiske risikerer å bli slettet på det sosiale mediet. – De er med på å sette tape over munnen til andre mennesker, sier kurdisk advokat.

Bilde 1 av 3

– De begrenser ytringsfriheten. De begrenser mennesker til å tenke fritt. Facebook er med på å sette tape over munnen til mennesker, forteller den norsk-kurdiske advokaten Derya ­Incerdursun.

Hun kom med familien til Norge­ som politisk flyktning da hun var ett år. Nå jobber hun som advokat i Stavanger.

LES OGSÅ: – Først sensureres Napalm-bildet, neste gang sensureres minoriteter

Bekymret for menneskerettighetene

I sommer fulgte hun spent med på kuppforsøket i hjemlandet og la ut en video av en gruppe religiøse mennesker som heiet på president Recep ­Erdogan. I innlegget uttrykte hun bekymring for menneskerettighetssituasjonen i landet i etterkant av kuppet. Kort tid etter var det slettet fra Facebook – uten begrunnelse.

– Jeg skjønte ikke hvorfor. Innlegget inneholdt ingen personangrep, oppfordring til vold eller rasisme. Det var en helt normal politisk ytring og handlet ikke om at jeg er kurder og de tyrkere. Jeg reagerte på utviklingen for menneskerettighetene i landet, sier hun.

LES OGSÅ: Facebook har levert info til E-tjenester

Historien om Facebook-slettingen fortalte hun først til TV 2. I etterkant har hun blitt hengt ut på protyrkiske facebookgrupper.

– Det har vært ufarlige ting, men det viser at de får lov å debattere, mens jeg ikke får. Da er det noe forferdelig galt her, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er sosiale medier viktig for tyrkisk opposisjon

Norsk demonstrasjon ble slettet

Da debatten om slettingen av «napalmbildet» var på sitt mest intense i forrige uke uttalte venstrepolitiker Abid Raja at Facebooks størrelse gjør at de har en «ekstraordinær effekt» på vår samtid.

– Det er her man poster nyheter og koordinerer demonstrasjoner og aksjoner. Facebook er så store at de har mulighet til å begrave en politisk bevegelse før den i det hele tatt oppstår. Det er en ny maktsituasjon mange ikke hadde sett for seg, sa han til Vårt Land

Denne makten opplevde Ungkurd da de arrangerte demonstrasjon i midten av august. Kort tid etter publisering ble arrangementet slettet. Det samme ble innlegg om demonstrasjonen og flere i gruppen ble utestengt fra det sosiale mediet, meldte Klasse­kampen.

– Det var ikke noe innhold som kunne støte eller true noen, men det var en støtte til den kurdiske frihetskampen og Abdullah Öcalan, sier Seher Aydar, leder i Solidaritet med Kurdistan til Vårt Land.

– Sletting gir færre på demonstrasjon

Tyrkia, sammen med EU og Nato, ser på den kurdiske separatistbevegelsen PKK som terrorister. Vårt Land har sett arrangement som talen – og den inneholder ingen oppfordringer til vold eller terror.

– Vi er uenige i at PKK er en terrororganisasjon. Vi ser på gruppen som en frihetsbevegelse. Dette handler uansett om ytringsfriheten. Som alt annet så er det forskjellige meninger om PKK, og i et demokrati bør de forskjellige meningene få komme fram, sier hun.

Demonstrasjonen for PKK-leder Abdullah Öcalan samlet om lag 300. Aydar tror flere hadde kommet hvis arrangementet ikke hadde blitt slettet fra Facebook.

– Facebook brukes til planlegging og reklame for arrangementet. Da Facebook slettet arrangementet, fikk ikke folk mulighet til å høre om det, og fikk dermed ikke valget om å bli med.

For noen år siden fikk Aydar slettet et kart over Kurdistan, men andre ytringer som er prokurdiske har fått stå.

– Det er litt vilkårlig hva som blir slettet og hva som blir stående. Men det som er klart, er at det som slettes er politiske ytringer, sier hun.

LES OGSÅ: Utfordrer Aftenposten og Solberg etter vietnambilde-kamp

I toppen av slette-listen

Tyrkia er et av landene der mest innhold blir blokkert av Facebook. En oversikt av Facebooks egne tall, gjengitt av CNN, viser at Tyrkia er nummer tre på listen over land der mest innhold blir slettet eller blokkert.

I 2012 ble det laget en utgave av Facebooks interne retningslinjer. De viste at nettstedet ikke tillater ytringer som støtter kurdernes selvstendighetskamp.

Facebook har ikke svart på Vårt Lands henvendelser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter