Nyheter

Blindheim: – Ukontroversielt at kongen stiller opp for Bibelen

– Det er kontroversielt for bare fem-seks prosent av Norges befolkning, men det er ikke noe å bry seg om, mener sosiolog og markedsføringsrektor Trond Blindheim, om at kongehuset stiller opp for Bibelselskapet.

Kong Harald har nylig bekreftet at han vil fortsette som Bibelselskapets høye beskytter. Og kongehuset har takket ja til å delta i bibelfesten i Oslo under mottoet «Bibelen for alle».

– Viktig for nasjonen

– Vi er veldig glad for at Hans Majestet Kongen viser at Bibelen er viktig i norsk kultur og for veldig mange nordmenn. Uansett om man forholder seg til Bibelen som en kulturbærende tekst eller som kilde til tro, så er denne type tekster viktige i en nasjon. Det opplever jeg at kongen anerkjenner, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i Bibelselskapet.

Kong Harald er selv forhindret fra selv å delta i bibelfestivalen siste helg i mai. Men kronprinsesse Mette-Marit skal representere kongehuset ved åpningen av Bibelselskapets 200-årsjubileum, i Oslo domkirke på formiddagen torsdag 26. mai. Og kong Harald har invitert Bibelselskapets ledelse til audiens på Slottet dagen etter festivalen, mandag 30. mai.

LES OGSÅ: Han arvet tittelen, tronen og troen

Helt ukontroversielt!

– Er kongens engasjement for kirken og Bibelen kontroversielt i dagens Norge, Trond Blindheim?

– Ja, for den kompakte majoritet er dette helt ukontroversielt. Jeg tror faktisk de fleste forventer et slikt engasjement. For monarkiet ville det vært mye verre om man ikke stilte opp for kirken og Bibelselskapet: Da ville oppslutningen om kongehuset stupt brutalt, svarer rektoren ved Høyskolen Kristiania.

Blindheim peker på at kongehuset har hatt en lang, kristen tradisjon. Han mener slik støtte ikke er i strid med kongens ønske om også «å være ateistenes, agnostikernes og muslimenes konge»:

– At kongen stiller opp for Bibelselskapet tror jeg bare to små grupper reagerer mot: Den lille sekten som bruker enhver anledning til å diskutere vårt konstitusjonelle demokrati. Og Human-Etisk Forbund som kaster seg på enhver anledning til å få oppmerksomhet mot seg selv, sier Trond Blindheim.

Konge med troskrav

Kongen hadde fram til 2012 en formell lederrolle i Den norske kirke. Grunnlovsendringene for seks år siden gjorde Norge til en konfesjonsfri stat. Men kong Harald ønsket selv å videreføre grunnlovens krav til at Norges konge skal bekjenne den evangelisk-lutherske tro.

Bibelselskapets generalsekretær er glad for at denne formelle forandringen ikke har endret på kongens ønske om å være beskytter av eller ha kontakt med det tverrkirkelige Bibelselskapet.

Mongstad-Kvammen sier Bibelselskapet opplever at de har hatt støtte fra kongehuset gjennom alle sine 200 år.

LES OGSÅ: Gjør reklame ut av bibelord

Kongen var største bidragsyter

Og mannen som har gitt navnet til hovedgata i hovedstaden, kong Carl Johan, var pådriver og den største økonomiske bidragsyteren da Det Norske Bibelselskap ble etablert 26. mai 1816.

– Det ble samlet inn midler til stiftelsen i hele landet, og kronprinsregenten støttet stiftelsen med mer enn noen andre; 6.600 riksdaler, bemerker bibelgeneralen.

Det er altså kronprinsesse Mette-Marit som representerer kongehuset ved åpningen av bibelfestivalen i Oslo domkirke, på formiddagen torsdag 26. mai. Da har bibelmaratonen som foregår et par hundre meter unna, på Karl Johan, foregått noen timer. Her, midt på hovedstadens paradegate, skal Bibelen leses fra perm til perm i løpet av tre og et halvt døgn. Når kronprinsesse er på plass ved domkirken, noen hundre meter fra Slottet på toppen av Karl Johans gate, har man knapt kommet lengre enn til 1. Mosebok.

Oslo domkirke, som den gang het Vor Frelsers kirke i byen Christiania, var også stedet der stiftelsesmøtet foregikk for 200 år siden.

Bare to år etter Norge fikk sin egen grunnlov, i 1814, fikk landet sitt eget bibelselskap.

Bibelen har formet kulturen

På bibelfestivalens åpningsmøte, med kongelig tilstedeværelse, vil forfatteren Dag Kullerud foredra med utgangspunkt i sin ferske bok, «Bibelen – boka som formet vår kultur».

Det Norske Bibelselskap er det bredeste økumeniske samarbeidsforum i Norge. Uavhengig av teologisk ståsted, samles alle retninger i norsk kristenhet om det som er utgangspunktet for kristentroen, Bibelen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter