Nyheter

«Bli muslim igjen eller forlat landet»

«Maryam» måtte flykte fra Iran da politiet oppdaget hennes kristne tro. I Kristiansand samlet flere hundre mennesker torsdag for å vise sin støtte til forfulgte kristne.

– Klokken 7 om morgenen kom politiet til huset mitt og arresterte meg. Jeg måtte inn i lange avhør. Det var veldig vanskelig, sier Maryam fra Iran. Hun var en muslim som var blitt kristen.

Maryam ble til slutt sluppet fri men fikk to alternativer av politiet: Bli muslim igjen eller forlat Iran.

– Det var veldig tungt, for jeg er glad i både Jesus og hjemlandet mitt, sier hun.

– Tungt å forlate Iran

Maryam gråt og visste ikke hva hun skulle gjøre, men så fant hun en bok som hadde unnsluppet politiets ransaking.

– På boka sto et bibelvers fra Salme 126: «De som sår med tårer, skal høste med jubel. Gråtende går de ut og bærer sitt såkorn, med jubel kommer de tilbake og bærer sine kornbånd». Da visste jeg at jeg måtte forlate Iran, selv om det var tungt, sier Maryam.

Maryam er ikke kvinnens virkelige navn. Hun er anonymisert av Kristelig Pressekontor fordi hun er involvert i misjonsarbeid rettet mot land i Midtøsten.

Vårt Land har vært i kontakt med en lokal pastor som kjenner henne godt og som går god for historien hennes. Kvinnen kom til Norge som kvoteflyktning på grunnlag av trosforfølgelse, opplyser han.

LES OGSÅ: Tror Mosul er tapt for de kristne

Retten til å skifte tro

Maryam fortalte sin historie under et fakkeltogarrangement i Kristiansand torsdag kveld. Fakkeltogene for forfulgte kristne arrangeres i høst for tiende år på rad, og sørlandshovedstaden var først ut av totalt ni byer og steder. Neste by ut er Bergen 9. november.

Målet med fakkeltogene, som Stefanusalliansen og Åpne Dører står bak, er å løfte forfølgelse og diskriminering på grunnlag av tro og livssyn opp på den politiske dagsordenen. I år setter fakkeltogene spesielt fokus på forholdene i Iran og Saudi-Arabia.

– I solidaritet med de forfulgte ønsker vi å engasjere folk. Fakkeltog er en fin symbolsk måte å bære et lys for de som lever i mørket, sieer Fredrik Tybakken i Åpne Dører.

– Vi som har en tro utfordres til bønn for våre brødre og søstre som lever med livet som innsats for sin tro hver eneste dag, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, som deltok i torsdagens fakkeltog og som holdt appell i forkant.

LES OGSÅ: Forbyr misjon i Russland

Opprop til utenriksministeren

Organisasjonene har forfattet et opprop som skal overleveres til utenriksministeren etter fakkeltoget i Oslo 10. november. Oppropet har konkrete anbefalinger til hvordan Norges innsats for trosfrihet og retten til å skifte tro kan styrkes.

– Vi oppfordrer blant annet norske myndigheter til å legge press på stater til å forandre lovgivning som kriminaliserer apostasi og konvertering, og til å sikre at konvertitter på norske asylmottak ikke opplever trusler og vold fra andre beboere, forteller menneskerettighetsrådgiver Lisa Winther i Stefanusalliansen, som har skrevet oppropet.

– Vi vil vise norske myndigheter at vi bryr oss og vi vil minne dem på deres ansvar, sier Thea Haavet i Stefanusalliansen.

Hun leverte oppropet til Knut Arild Hareide før fakkeltoget i Kristiansand.

– Politisk er vi nødt å jobbe med og markere dette mot alle land som bryter disse menneskerettighetene, sier Hareide.

LES OGSÅ: Her er det farligst å tro

Iran og Saudi-Arabia

25 av verdens land har lover som på ulike måter forbyr eller kriminaliserer apostasi, det vil si å forlate sin tro. Majoriteten ligger i Midtøsten.

– Det å forlate sin tro eller skifte tro kan mange steder i verden få svært alvorlige følger. Det kan føre til fengselsstraff, diskriminering, vold og til og med drap, sier Haavet.

Både Iran og Saudi-Arabia har svært autoritære regimer som ikke godtar konvertering fra sine offisielle versjoner av islam. Frafall straffes i verste fall med døden. Likevel er trusselen fra familie og lokalsamfunn ofte den største.

LES OGSÅ: – Kirken bør støtte #Mittkors om den vil være troverdig

Også i Norge

Konvertitter har det også vanskelig her i Vesten.

– Vi ser at dette også er vanskelig og krevende for innvandrermiljø her i Norge. Sårbare minoriteter rammes av hatefulle ytringer og vold. De trenger alle vår støtte, sier Hareide.

Nye rapporter viser at minoritetstroende som kristne og jesidier som har flyktet fra religiøs forfølgelse i land i Midtøsten, møter det samme på asylsentre i Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter