Politikk

'Ble satt ut da jeg fikk beskjeden'

Anne Lise Ådnøy blir den første kvinnelige biskopen i Stavanger. – Jeg tror det kommer til å storme i bispedømmet i ukene som kommer, sier hun.

Anne Lise Ådnøy holdt en lavmælt takketale på pressekonferansen i Stavanger domkirke fredag formiddag. Hun ble utnevnt til Stavanger-biskop av Kirkerådet torsdag kveld, til tross for at Karmøy-prost Helge Gaard hadde sterkest støtte i den lokale voteringen, i Stavanger bispedømmeråd og i Bispemøtet.

– Jeg vet at det er mange som er glade, men hjertet mitt går ut til alle dem som er skuffet, og særlig til Helge, sa hun.

Så siterte den nye biskopen søndagsskolesangen «Min båt er så liten, men havet så stort».

– To bibelfortellinger om båter er formende for hva jeg tenker om kirken. Den ene er Noahs ark. Det var plass til alle slags dyr i arken, og gjennom arken reddet Gud alt liv fra å gå under. Den andre fortellingen er Jesus som stiller stormen, der Peter må ha Jesu hjelp for å holde seg flytende. Jeg tror det kommer til å storme i bispedømmet vårt i ukene som kommer. Men det er en som kan stille stormen, sa Ådnøy.

LES OGSÅ: Anne Lise Ådnøy møter Gud overalt

Overrasket

Til Vårt Land forteller Ådnøy at hun ble «satt ut» da hun fikk telefonen fra Kirkerådet torsdag kveld.

– Alle solemerker pekte på Helge Gaard. Men siden jeg stilte meg til disposisjon som bispekandidat i sommer, har jeg hvilt i at dette ikke ligger i mine hender, sier hun.

– De lokale avstemningene pekte på Helge Gaard. Hvordan tror du lokalmiljøet vil ta imot deg som biskop?

– Jeg håper de vil være åpne for dialog, og at de ikke vil snu ryggen til. Men noen kommer kanskje til å snu ryggen til. Men den belastningen har jeg stått i siden jeg kom til Stavanger bispedømme i 1993, så det kjenner jeg til.

– Hvordan kommer Stavanger å merke at de har fått sin første kvinnelige biskop?

– Jeg står på skuldrene til damer som har gått foran i andre bispedømmer. Jeg føler jeg kan representere de kvinnelige prestene i Stavanger. Men hvordan det vil merkes at jeg er kvinne, er vanskelig å forutse.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk