Nyheter

Ble presset av Høyre-topper

Høyre-topper ringte personlig til KrF-ledelsen for å stanse mistillit mot Listhaug.

Det var ikke bare medietrykk, men også politisk trykk mot KrF inn mot mandagens dramatiske landsstyremøte i KrF.

Da varslet partiet at de ville støtte opposisjonens mistillitsforslag mot daværende justisminister Sylvi Listhaug (Frp) – og ba statsminister Erna Solberg (H) finne en løsning for å unngå regjeringskrise.

I dagene før ble det lekket fra regjeringsapparatet at Solberg ville stille kabinettspørsmål, dersom Listhaug fikk et mistillitsvotum mot seg. Parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, fortalte om stor uro for regjeringens fremtid.

LES OGSÅ: Høyre på hugget for å vinne KrF

Ringte KrF-ledelsen

Men det ble også øvd mer direkte politisk press mot KrF. Klassekampen fortalte i går at «to kilder mener Høyre-folk har ringt rundt i partiet i helgen for å overbevise dem om ikke å gå for mistillit».

Avisen skriver videre at «én av kildene selv har mottatt en slik telefon, og hen opplevde det som et koordinert opplegg».

Vårt Land får også bekreftet dette fra én sentralt plassert KrF-kilde.

En annen kilde i KrFs sentrale apparat opplyser dessuten at Høyre-topper skal ha tatt direkte kontakt med KrFs partiledelse inn mot landsstyremøtet.

LES OGSÅ: Her skapes KrFs nye strategi

På toppnivå

Fylkeslederne Vårt Land pratet med torsdag melder derimot ikke om slike henvendelser. Espen Andreas Hasle i Oslo er den eneste som bekrefter å ha hørt om slike telefoner fra Høyre-hold:

– Jeg hørte snakk om at folk ble oppringt. I en Facebook-chat sa noen at nå ringer Høyre rundt. Jeg vet ikke noe mer enn det, svarer han på spørsmål fra Vårt Land.

Han understreker at han ikke har førstehåndskjennskap til dette.

Det kan tyde på at Høyre la innsatsen inn på høyere nivå. Randi Walderhaug Frisvoll i Møre og Romsdal er den eneste som sier hun fikk en henvendelse fra en Høyre-politiker i forbindelse med landsstyremøte.

– Jeg opplevde det ikke som del av en kampanje, sier hun.

Henvendelsen kom fra en Høyre-politiker som ikke er sentralt plassert i rikspolitikken.

BERIT AALBORG: «Spektakulær avgang»

Ikke press

Vårt Land har snakket med elleve av KrFs 17 fylkesledere. Ingen av dem sier de følte seg presset fra regjeringshold:

– Jeg opplevde det nok som et mer generelt press fra alle kanter. Jeg antok at det Helleland sa på TV dagen før var rettet mot det som skulle skje hos oss, men jeg opplevde det ikke som noe press, sier Beate Bondevik Lie i Sogn og Fjordane.

– Jeg ble kontaktet av veldig mange som ville si sin mening. Jeg traff også på folk fra Høyre og Frp, som ville det. Men det var folk på grasrota. Jeg opplevde ikke noe press, sier Jon Normann Tviberg i Trøndelag.

Brynjar Høidebraaten i Østfold har ikke hørt noe om at Høyre-topper har ringt rundt, men synes ikke det høres så unaturlig ut med en dialog mellom toppfolk i KrF og i regjeringen i en sånn sak.

LES OGSÅ: KrFs trospolitikk i endring

Økt fart

Veldig mange av fylkeslederne viser til strategiprosessen partiet er inne i og at partiet må ta ting i riktig rekkefølge – først politiske prioriteringer, så samarbeidsvalg. Lederne i to tradisjonelt høyrevendte KrF-fylker håper imidlertid på økt fart:

– Nå kan det hende at den samarbeidsprosessen kan gå litt raskere enn den har vært planlagt å være, sier Brynjar Høidebraaten.

Hvorfor?

– Fordi vi er i en sånn situasjon som nå, hvor mange forventer at vi skal ta et valg.

Også Per Sverre Kvinlaug i Agder håper på økt fart fram mot et samarbeidsvalg:

– Jeg har ikke lukket noen dører, men mener vi bør ha en litt hurtigarbeidende prosess. Det tror jeg også sentralstyret jobber ut fra, sier Per Sverre Kvinlaug i Agder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter