Nyheter

Ble friskmeldt

Konfirmantene i Den norske kirke er mer fornøyd med innholdet i konfirmasjonstiden enn før.

– Vi friskmeldte konfirmantopplegget da vi la fram resultatene av konfirmasjonsundersøkelsen i 2008. Siden er mye blitt enda bedre: Noen må ha økt inntaket av tran, tror førsteamanuensis Bernd Krupka ved KUN, Kirkelig utdanningssenter i nord.

LES OGSÅ: Konfirmanter er blitt mer åpne for tro og kirke

Han har arbeidet tett sammen med forskningssenteret KIFO og IKO – Kirkelig pedagogisk senter med den norske delen av den europeiske konfirmasjonsstudien.

– Stadig bedre

Krupka, som har fagbakgrunn som reli­gionspedagog, konstaterer at tilfredsheten med konfirmasjonstilbudet var større i konfirmasjonskullet i 2013 enn i 2008:

Det er økning over hele linjen: Konfirmantene sier at opplegget er blitt bedre, at lederne er blitt bedre, at konfirmantleirene er blitt bedre – og at opplevelsen av gudstjenestene er mer positiv.

– En mer og mer viktige suksessfaktor er leir. Konfirmantleir er blitt vanlig, og vi ser at de som har vært på slik leir er de som er mest fornøyd med konfirmasjonstiden, sier Krupka.

Scorer best blant gutter

Den helt ferske norske undersøkelsen viser dessuten at konfirmantarbeid er den del av kristent barne- og ungdomsarbeid som tiltrekker seg flest gutter.

LES OGSÅ: Elleve kvinner konfirmeres – en lagerhall blir til Eden

Av konfirmantene som oppgir å ha vært i kontakt med kristent barnearbeid, er 66 prosent jenter, og altså bare 34 prosent gutter.

Jente-andelen med bakgrunn fra kristent barnearbeid har forøvrig økt fra 60 til 66 prosent på fem år.

Blant konfirmantene er kjønnsfordelingen 54 prosent jenter og 46 prosent gutter.

Etter konfirmasjonen

23 prosent av ungdommene som har deltatt i konfirmasjons­undersøkelsen sier at de «gjerne vil delta i kirkens tilbud til ungdom etter konfirmasjonen».

LES OGSÅ: Humanistisk og kristen konfirmasjon stadig likare

Bernd Krupka mener at det har skjedd store endringer i tenkning og praksis når det gjelder både trosopplæring og konfirmantarbeid.

– Vi er fortsatt i en overgangsfase fra en skole/undervisningsorientert – til en mer ungdomsarbeidsorientert måte å drive konfirmantopplegg, 
påpeker han.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter