Nyheter

Ble frelst da han hørte Aril Edvardsen

Nå skaper Burundis president frykt i hjemlandet, der flere er drept og 40.000 drevet på flukt.

Det østafrikanske landet med rundt ti millioner innbyggere er kastet ut i en voldsom krise etter at president Pierre Nkurunziza kunngjorde at han stiller til valg i juni for en tredje periode. Det skjer i strid med grunnlovsbestemmelsene og mot kraftige protester og advarsler fra opposisjonen, store deler av sivilsamfunnet og fra landets dominerende katolske kirke.

Ifølge FN har nærmere 40.000 mennesker flyktet fra Burundi til nabolandene den siste måneden. Politiet slår brutalt ned på demonstrasjoner og har pågrepet hundrevis av protestanter. I en omstridt beslutning godkjente landets forfatningsdomstol sist uke at Nkurunziza kan stille til valg for en tredje periode.

LES MER: Solheim: Det står respekt av Aril

Frykter forverring

Situasjonen er dramatisk, men kan bli langt verre. Burundi ble styrt av ulike diktatorer fra 1962 til 1993, da det ble arrangert demokratiske valg. Like etter eksploderte urolighetene mellom den dominerende hutu-majoriteten og tutsiene i full borgerkrig. 300.000 mennesker ble drept og to millioner drevet på flukt i løpet av 12 år med borgerkrig og etnisk hat. Etter en fredsavtale i 2003 ble det avholdt valg i 2005, der Pierre Nkurunziza ble seierherren.

Han ble gjenvalgt som president i et omstridt valg i 2010, da opposisjonen trakk seg og Nkurunziza var eneste kandidat. Nå står hele fredsavtalen i fare som en følge av at 51-åringen prøver å tvinge seg til en tredje presidentperiode.

– Alle varsellamper blinker i Burundi, alle alarmer går. Så hvor er brannmannskapene, spør generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, som frykter en årelang og massiv flyktningkatastrofe hvis ikke konflikten blir håndtert.

LES MER: Arrestert for drap på nonne

Viker ikke

President Nkurunziza ser ikke ut til å vike. Han gikk inn i geriljabevegelsen CNDD-FDD i 1995 etter at soldater angrep og drepte 200 studenter. Selv ble han beskutt i bilen på universitetsområdet, men kom seg unna før soldater tente fyr på bilen.

LES OGSÅ: Overlevde lynsjing

Det ble starten på en rask og bratt karriere i Forces for the Defence of Democracy (FDD), der han ble leder i 2001. To år senere lå geriljalederen etter eget utsagn skjult i åsen bak det største fotballstadion i landets hovedstad Bujumbura, der den kjente norske predikanten Aril Edvardsen – medbrakt et kraftig høyttaleranlegg fra Sarons Dal – holdt tale.

Følg oss på Facebook og Twitter!

«Mirakelet»

Kvinedølens vekkelsestale – der han retorisk ropte ut: «Vil du velge Jesus eller Barabbas?» – skal ha gjort et voldsomt inntrykk på geriljalederen. Historien om hutulederen med blod på hendene som ble frelst og to år senere valgt til president, er på folkemunne blitt kalt «Mirakelet i Burundi».

LES OGSÅ: Frykter etnisk voldskaos

I 2005 inviterte den nyvalgte presidenten Aril Edvardsen til innsettelsesseremonien. Der bekreftet han overfor den norske forkynneren at talen han hørte ble startskuddet på en åndelig vekkelse. Så sterkt var inntrykket at Nkurunziza la ned våpnene. Nyfrelst i troen på Gud ba han et par uker senere folket om tilgivelse på TV.

Med Edvardsen som sentral bakspiller kom Nkurunziza i 2006 på offisielt besøk til Norge. Der hadde han politiske samtaler med utviklingsminister Erik Solheim og deltok på evangeliseringsmøte i regi av Troens Bevis og Aril Edvardsen i Østfoldhallen. Til norske medier fortalte en smilende president at han både var «fotballfrelst og en gjenfødt kristen». Nå kan han bli stilt til ansvar for å misbruke presidentmakten og utløse et nytt blodbad i hjemlandet.

Aril Edvardsen døde i 2008.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter