Nyheter

Blått siste stikk - men Hareide gir ikke opp

KrFs leder erkjenner nå at det er større sannsynlighet for at han taper enn vinner på landsmøtet. Østfold styrket blått overtak foran skjebnefredagen.

– Men jeg har overhodet ikke gitt opp, var meldingen fra Knut Arild Hareide til pressen på vei ut av fylkesmøtet til Østfold KrF mandag kveld.

Etter en «blåmandag» under voteringene i Akershus, Oslo og Vestfold KrF-lederen, vedgår KrF-lederen at blå side i striden om sidevalget nå har overtaket.

Og uttalelsene falt før Østfold økte det blå overtaket med å velge tre blå, tre gule (som ønsker opposisjon) og to røde delegater. Dersom det gule alternativet faller, vil delegatbenken fra Østfold utgjøre fem blå og tre røde.

– Alle ser frem til 2. november og landsmøtet nå. Jeg ser jo og at jeg må være forberedt på at jeg ikke vinner frem. Men jeg vet jo også at det er mulig, sa Hareide.

Tap mer sannsynlig

Etter selve finalen i delegatmøtene i Østfold har blå side nå 99 delegater – rød side 90 av de 190 delegatene til landsmøtet. I NRKs nasjonale oversikt vil én stemme blankt uansett.

Den blå overmakten er altså stor. Men i begge KrF-leire er oppfatningen blant svært mange at utfallet av dramaet selve landsmøtedagen kan ingen helt forutse.

– Jeg vet at det er større sannsynlighet for at jeg kanskje taper enn at jeg vinner. Ingenting er avgjort. Vårt landsmøte er ikke slik som Melodi Grand Prix: At det ringes inn resultater, sa Hareide til presseflokken på Jeløya.

LES OGSÅ: Nærkamp om abort i Oslo

Egen avgang?

Etter å ha holdt sin politiske innledning foran delegatene var KrFs leder tilbakeholden med konkrete svar på en rekke spørsmål om dramaet som nærmer seg. Ett av dem er om han fredag vil true med å gå av som leder dersom han taper.

– Det er veivalgsdiskusjonen vi skal ha oppmerksomhet rundt. Hele veien har man spekulert i dette spørsmålet. Men det er altså kursen vi skal diskutere, sa Hareide.

Vrake anonyme stemmer

Alvoret øker foran fredagens ekstraordinære landsmøte. Ikke bare utfordrer en rekke profiler i partiet – anført av Hans Fredrik Grøvan – alternativene det skal stemmes over i voteringsopplegget fredag: De vil ha «tredje vei» inn som alternativ til blå eller rød side.

Gruppen ønsker også at selve valget av blå eller rød side ikke skal være skriftlig – altså anonymt.

– Jeg vil ha åpenhet også i denne delen av prosessen. Senere i november skal vi bygge broer. Da trenger vi ikke mistenkeliggjøring av standpunkt i denne delen av prosessen, sier parlamentarisk nestleder Grøvan til Vårt Land.

Hareide ikke avvisende

KrFs leder er ikke kontant avvisende til å sjekke ut voteringsopplegget på nytt.

– Vi må naturlig nok diskutrere dette under landsstyremøtet. Bakgrunnen for opplegget lagt under landsstyremøtet 28. september. Man ønsket et reelt veivalg. Nå er det kommet innspill som det er naturlig at vi diskuterer, sa han.

Kort etter la han til:

– Jeg vil ikke se bort fra at landsmøtet endrer voteringsrekkefølgen.

Kuppe resultatet?

Hareide gjentok og gjentok at det var landsstyret som hadde vedtatt fremgangsmåten for det kommende stemmedramaet om KrF veivalg. Også det at valget mellom rødt og blått skulle være skriftlig – altså anonymt.

– Kan ikke en skriftlig votering gjøre det mulig for noen å kuppe resultatet?

– Nei. De delegatene som er valgt kjenner nok en forpliktelse, svarer Hareide Vårt Land.

Det er nettopp blant delegater som endrer syn at håpet hans ligger:

– Jeg ser at blå side ligger an til flere mandater enn det jeg har. Men det er også mange av disse som reelt sett ikke endelig har bestemt seg, mener Hareide.

LES OGSÅ: Bråkemøte dagen før KrFs landsmøte

«Brobygging»

Hans Fredrik Grøvan ønsker å fjerne opplegget med skriftlig votering for å unngå vonde sår i ettertid av landsmøtet.

– Så årsaken er altså et ønske om brobygging?

– Ja – og det handler om åpenhet. Ingen har bundet mandat under møtet. Men de må kunne stå for sitt syn, sier han til Vårt Land.

– Det er altså ikke frykt for kupp som ligger bak: At noen skal skifte fra rød til blå side?

– Skiftlig avstemning ivaretar ikke prinsippet om åpenhet. Det kan lede til mistenkeliggjøring, svarer parlamentarisk nestleder, Hans Fredrik Grøvan.

Ropstad kan justere

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa sent tirsdag ettermiddag at han var åpen for endringer. Dermed er duket for ny strid om voteringsopplegget på det forberedende landsstyremøtet torsdagskvelden før landsmøtet.

På forhånd var det ventet blå seier i Østfold. Det preget debatten etter innledningene til Hareide, Olaug Bollestad og Hans Fredrik Grøvan. Flere talere fryktet for KrFs fremtid og at et veivalg nå ville svekke oppslutningen og splitte partiet enda mer. Dessuten lød det flere varsko mot å kaste Erna Solberg – «uten at hun hadde gjort noen feil».

Hareide-støtte

Men Hareides vei fikk også en rekke støtteinnlegg.

– Skal vi ofre vår egen partileder for å sikre Frp i regjering, spurte eksempelvis Anne-Marie Helland, eks-generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Flere talere tok til orde for å tenke nytt om samarbeid. Klimasaken var en av grunnene. Grøvans fremstøt for en tredje vei samlet også mye talestøtte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter