Nyheter

Blåblå kutter støtte til prevensjon og abort

SV er bekymret for støttekutt til prevensjon og abort. Utenriksminister Børge Brende beroliger.

Lenge lå den norske støtten til I­nternational Planned Parenthood Federation (IPPF) på 40-45 millioner kroner i året. Så hevet Stoltenberg-regjeringen støtten til 57 millioner i 2009 – og lot den pendle mellom 47 i 2010 og 59 millioner i 2013.

De to siste årene har Solberg-regjeringen kuttet støtten til IPPF; ned til 51,6 millioner i 2014 og videre ned til 48,5 i 2015.

Nå er SV bekymret for støttenivået:

– Flere organisasjoner som er sentrale i det viktige arbeidet for å sikre kvinners seksuelle og reproduktive rettigheter har uttrykt bekymring for at dette blir nedprioritert, forteller utenrikspolitisk talsmann Bård Vegar Solhjell til Vårt Land.

LES OGSÅ: Norge driver aktiv prevensjons- og abortbistand

Moralsk motstand. Solhjell ­viser til tall SV har fått fra Norad som viser at de internasjonale nettverkene som arbeider med kvinners reproduktive rettigheter fått redusert støtten fra 100 millioner i 2013 til 37,9 millioner i 2016.

Kuttene fikk Solhjell til å stille et skriftlig spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H).

LES OGSÅ: – Bistandsgivere overfører abortsyn

Gir penger. Brende mener det ikke er grunn til uro. I svarbrevet til Solhjell skriver han at «det hersker bred politisk enighet i Norge om å fremme kvinners seksuelle og reproduktive helse og rettigheter (SRHR)».

– Betydelige midler stilles til disposisjon for formålet, sier Høyre-statsråden, og lister opp:

• FNs befolkningsfond 401 millioner kroner.

• UNAIDS 175 millioner

- Andre budsjettposter, som for eksempel global helse-posten, kvinners rettigheter og likestilling og støtten til programsamarbeidsavtalen med WHO, ble også brukt til å finansiere SRHR-rettede tiltak i fjor, opplyser Brende. Han understreker at «en stor andel av de samlede midlene gikk til familieplanlegging og for å gi tilgang til moderne former for prevensjon».

– Vi finansierte også seksual­undervisning, tilgang til trygg abort og tiltak for bekjempelse av vold mot jenter og kvinner, inkludert støtte til voldsofre. ­Videre støttet vi frivillige organisasjoner som arbeider for SRHR og for LHBTI-personers rett til likebehandling.

LES OGSÅ: Gamle fiender alliert i kampen for tradisjonelle verdier

Omstridt. Solhjell påpeker at SRHR-arbeidet er blitt «mer kontroversielt politisk de siste årene»:

– Fattige og utsatte kvinner betaler prisen for religiøs eller moralsk motstand mot seksualundervisning, prevensjon og lovlige aborter.

Stoltenberg-regjeringen lovet både i 2005 og i 2009 at de ville jobbe for å «sikre kvinners reproduktive helse, og for å avkriminalisere abort».

Høyre og Frps regjeringserklæring er ikke like tydelig. I 2013 ble partiene enige om at de vil «videreutvikle innsatsen innen global helse, særlig innen kvinne- og barnehelse».

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter