Nyheter

Blå smell ryster Solberg-styret

Høyre dumper hele 4,2 prosentpoeng og velgere snur ryggen til Solberg-regjeringen. Sp forsyner seg grovt blant Høyres velgere.

Bilde 1 av 2

På Norstats ferske stortingsmåling for Vårt Land er Høyre nå nede på 20,4 prosent og samtidig rykker også Frp nesten prosenten ned til 11,2. De to blå partiene får seg en smell av velgerne. De ligger nå hele 8,6 prosentpoeng bak forrige valg.

LES MER: Analyse av målingen

– Høyre har holdt bemerkelsesverdig godt stand etter valget, men nå kan den berømmelige regjeringsslitasjen ha slått inn for fullt, sier valgforsker Bernt Aardal.

– Målingen er beskrivelse av at regjeringspartiene sliter. Vi har en kraftjobb å gjøre foran kommunevalget, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland.

Om denne målingen hadde vært gjeldende ville regjeringspartiene mistet hele 1 av 3 velgere til opposisjonen. Ap, Sv og Sp ville hatt et soleklart flertall alene med 92 mandater.

LES OGSÅ: Høyre-profiler ser enden på KrF-vetorett om eggdonasjon

KrF-misnøye?

Målingen er tatt opp den siste uken av april. Bare én gang siden 2010 har Høyre fått en like trist notering. Med Venstre og KrF godt under sperregrensen for utjevningsmandater, mangler Solberg-regjeringen hele 26 på flertall – og gjenvalg. Seks av ti velgere ville stemt på røde og grønne opposisjonspartier.

– Det er vanskelig å finne spesielle saker som slår negativt ut for Høyre. Vi vet ikke sikkert hva som forårsaker fallet. Men misnøye knyttet til KrFs inntreden i regjering og den pepperen Erna Solberg har fått i verdispørsmål kan være en del av forklaringen, sier Aardal, professor ved Universitetet i Oslo.

Han påpeker at også andre institutter har målt Høyre lavt den siste måneden, til 21 og 22 prosent.

– Kurven for alle regjeringspartiene har pekt nedover en tid. At Venstre og KrF ligger stabilt under sperregrensen gir heller ikke utsikter til utjevningsmandater som kan snu bildet, påpeker Aardal.

LES OGSÅ: Forrige gallup: Full krise for sentrumsparet

Høyre mellom de andre

Hos Norstat har Høyre tidligere hatt noen tilfeller av slik kraftig tilbakegang, for så å bli justert opp igjen måneden etter. Tilbakegangen her er statistisk sikker. Bakgrunnstallene viser nå stor usikkerhet blant egne: Bare seks av ti velgere fra 2017 ville stemt Høyre om det var valg nå.

– Høyre får en smell, men det er vanskelig å finne enkeltsaker som forklarer denne målingen. Også Ap har slitt med lav oppslutning, sier Høyres Helleland.

– Fremover handler det om å få løftet de gode sakene. Som i saken om krigsbarn fra Syria står Høyre ofte i midten av diskusjoner i regjeringen og må lide for det. Motsatt: Når det går bra, fǻr gjerne Høyre gevinst av det.

Resept: Kle av Sp

I en tale i vinter gikk nettopp Helleland hardt ut mot Sp – partiet som forsyner seg mest av Høyre om dagen. Ved å rappe anslagsvis 30.000 er Sp denne måneden Høyres største stemmetyv.

– Hvor alvorlig er Sp-trusselen mot Høyre?

– Vi må kle av Sps argumenter, de slipper for lett unna i den politiske debatten. Om de med troverdighet kommer til å gjennomføre den politikken de nå står for i en regjering, tviler jeg på. Mange steder samarbeider vi lokalt, og det er bra om det bidrar til å vippe ut makt fra Ap. Men tar de store velgermasser også fra oss, er det en trussel.

LES OGSÅ: To tidligere ledere av SVs ungdomsparti har gått til Ap

Hjelp kan komme utenfra

Valgforsker Aardal har sin forklaring på hvorfor Sp tapper Høyre og andre partier om dagen:

– Nesten hver eneste sak om nedlegginger kobles nå til Sps retorikk og kampen deres mot sentralisering. Det blir en samlet fortelling for velgerne om partiets slagkraft. Det er ikke overraskende at dette rammer Frp, som har hatt en protestprofil, men nå møter en rekke partier dette.

– Stortingsvalget er snart bare to år unna. Hvor kritisk er situasjonen for Høyre?

– Det er lang tid til valget og også ytre omstendigheter kan plutselig spille inn. Det så man eksempelvis da finanskrisen kom og den gang løftet den rødgrønne regjeringen opp igjen, svarer Aardal.

Men utvidelsen til flertallsregjering med KrF fikk en trang fødsel, påpeker han. Det er spenninger innad i regjeringen og slikt er krevende når vanskelige saker dukker opp.

– Og det gjør ikke fremtidsutsiktene til Solberg bedre at KrF og Venstre kjemper for livet, påpeker han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter