Nyheter

Blå Kors mister rusoppdrag

Helse Sør-Øst har lagt ut et rusbehandlingsanbud som legger opp til betydelige kutt i tjenestene som ideelle aktører skal drive, mener Blå Kors.

– Da regjeringen tiltrådte lovet de at de skulle satse på private, ideelle aktører innen rusbehandling. Jeg er derfor forundret over at vi når ser det motsatte, sier generalsekretær Jan Elverum i Blå Kors.

Striden står om hva det offentlige skal drive selv, og hva som blir lagt ut på anbud til ideelle organisasjoner som i en årrekke har drevet rusbehandling på oppdrag for staten.

Dagen etter nasjonaldagen la Norges største helseregion, Helse Sør-Øst, ut et anbud på Doffin, den offentlige anbudsportalen. På hjemmesiden skriver Helse Sør-Øst hvorfor:

«​Helse Sør-Øst RHF har gjort en utredning av det samlede behandlingstilbudet innen TSBetter at Borgestadklinikken sa opp avtalen med Helse Sør-Øst RHF.»

TSB står for «tverrfaglig spesialisert rusbehandling».

LES MER Ny styreleder i Blå Kors

Sa opp avtale

– Hvorfor sa Borgestadklinikken, som eies av Blå Kors, opp avtalen, Elverum?

– Borgestadklinikken hadde en løpende avtale med Helse Sør-Øst som ble sagt opp i fjor fordi det økonomiske oppgjøret ikke var tilstrekkelig til å dekke de løpende kostnader som driften krevde. Det var ikke mulig å reforhandle avtalen, dermed måtte hele avtalen sies opp.

Flere kutt

Videre melder Helse Sør-Øst at de «skal inngå avtaler med en eller flere private virksomheter om kjøp av behandlingstilbud innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB). Tjenestene fra de private leverandørene skal sammen med helseforetakenes tilbud dekke befolkningens behov for behandlingstilbud innen TSB».

Når Blå Kors studerer anbudet som er lagt ut, reagerer de sterkt. For Helse Sør-Øst lyser ut en anbudskonkurranse på det som er Blå Kors Borgestadklinikkens avtale i dag, men har barbert oppdraget betydelig, sier Blå Kors.

I anbudet legger helsegiganten opp til betydelige kutt i tjenestene som ideelle aktører skal drive:

• Kutt i avrusingsavdeling.

• Kutt i tvangsplasser for gravide.

• Kutt i avdeling for utredning.

• Kutt i poliklinisk behandlingstilbud for pårørende.

Generalsekretær Elverum er provosert:

– Det er helt uforståelig at Helse Sør-Øst ønsker å kutte behandlingstilbudet Borgestadklinikken har for gravide rusavhengige som legges inn på tvang.

Han reagerer sterkt på at dette tilbudet ikke er med i anbudsutlysning. Elverum frykter arbeidet for gravide rusavhengige blir satt flere tiår tilbake.

Blå Kors-lederen sier kutt i tjenester som avrusning og utredning av rusavhengige vil ramme hardt.

– Det kommer til å føre til et dårligere tilbud for ruspasienter. Det er stikk i strid med regjeringens opptrapping av rusfeltet. Jeg mener at helseminister Bent Høie må på banen og rydde opp, sier Elverum. Han frykter at bortfallet av 20 plasser til avrusning vil føre til økte ventetider for pasientene.

LES MER Ba taggere holde seg unna Blå Kors-vegg

Tilbud svekkes

Helse Sør-Øst, har som en del av omleggingen, varslet at de ville bygge opp en avdeling for avrusning vedSykehuset Telemark med ti plasser.

– Det er bra at det offentlige også ønsker å bygge opp kompetanse på avrusning, men dessverre går det på bekostning av muligheten for ideelle aktører til å drive helhetlig rusbehandling. I stedet for å styrke rusbehandlingen, svekkes tilbudet, sier
Elverum.

Får hjelp

Fagdirektør Geir Bøhler i Helse Sør-Øst mener Blå Kors har seg selv å takke:

– Borgestadklinikken har selv valgt å si opp avtalen med Helse Sør-Øst. Den ble inngått etter en anbudskonkurranse og løper ut 01.04.18. I henhold til Lov omoffentlig anskaffelser er vi forpliktet til å utlyse en ny anskaffelse i markedet. I denne anskaffelsen er det vektlagt at tjenestetilbudene fra de private leverandørene og helseforetakenes tilbud sammen skal oppfylle befolkningens behov for spesialisthelsetjenester innen TSB, skriver han i en epost til Vårt Land, og legger til:

– Vi føler oss trygge på at ruspasienter i denne delen av regionen også i fremtiden vil få et faglig godt tilbud.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter