Nyheter

Bjørn Eidsvåg: - Jeg sviktet far

Bjørn Eidsvåg snakker ut om sin dårlige samvittighet for at han sviktet sin døende far.

– Å se hvordan far led, hvor stakkarslig han ble... Det var vondt. Det er lettere å være pårørende når den som er sjuk gjør motstand. Å se den sterke faren min gi opp, og hvordan sjukdommen visket ham ut, det var tøft, sier Bjørn Eidsvåg til Dagbladet Magasinet.

I et intervju påskeaften forteller Bjørn Eidsvåg om oppveksten i Sauda og forholdet til faren Einar Eidsvåg som drev et eget bakeri i bygda og jobbet på nettene. Da far hvilte på ettermiddagen gjaldt det å være stille.

– Far kunne eksplodere i sinne uten noe som helst forvarsel. Han var ikke langsint, og når han hadde fått sovet ut og våkna igjen, var alt glemt og far lei seg. Men sinnet hans gjorde meg utrygg. Jeg visste aldri hvor jeg hadde far, sier han til avisen.

Dårlig samvittighet

LES MER: Bjørn Eidsvåg: Klar trostale får dere aldri

Den folkekjære artisten og presten forteller om et stort gap mellom han og faren som egentlig hadde ønsket at sønnen skulle ta over bakeriet.

– Far ble nok skuffa. Han ville jo at jeg skulle få meg en skikkelig jobb, og følte han hadde lagt alt til rette for meg.

Faren fikk aggressiv Parkinsons og døde i 2007. Sykdomsperioden var krevende. Eidsvåg forteller at han fortsatt har dårlig samvittighet over hvor lite nåde han viste sin far.

– Mor stelte ham uten å kny, selv om sykdommen på mange måter brakte fram det verste i ham og han ble slem og skjelte henne ut. Det ble meg som var den autoritære, den som ble sint og satte foten ned og sa at dette ikke gikk lenger, at han måtte flytte på sykehjem. Det ble en helt feil rolle. Vi burde selvsagt ha overlatt det til profesjonelle.

Mannen som også har jobbet som sykehusprest og familieterapeut, og som mener han i mange sammenhenger har gjort seg selv til en pedagogisk talsperson for det å bry seg, uttrykker at han gjerne skulle gjort ting annerledes.

– Jeg veit ikke. Jeg har spurt meg selv om jeg har en forakt for svakhet, jeg har kanskje det, og det er i så fall ikke særlig stilig. Jeg overså helt den sjuke faren min som trengte omsorg. I stedet ba jeg ham om å skjerpe seg.

Forestilling om Jesus

LES MER: Skuffet over Bjørn Eidsvåg

For tiden jobber Eidsvåg med forestillingen «Etterlyst: Jesus» som settes opp på Det Norske Teatret i slutten av august. Der skal han stå på scenen sammen med skuespiller Svein Tindberg.

I arbeidet med forestillingen forsøker Eidsvåg å finne ut hvem Jesus egentlig er og om det er mulig å finne ut. Han lurer på hva det er ved denne figuren som gjør at han påvirker oss mennesker så sterkt.

– Jeg kan jo ikke la være å stille de vanskelige spørsmålene. Utfordringa for kirka er at vi vet så mye mer om Jesus som historisk person i dag - vi har forskning som gir svar. Og det er vel det som er farligst for kirka - alt vi nå vet, og som kan begrunnes faglig. Svarene er selvsagt ikke entydige. Vi velger nok alle den versjonen som passer oss best, det er jo ingen som har monopol på forståelsen av Jesus, sier Eidsvåg til Dagbladet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter