Nyheter

Bitter skål for Merkel

Innvandring blir utpekt som hovedårsak til at Tysklands statsminister 
Angela Merkel i helgen led et av sine største politiske nederlag mot krefter fra ytre høyre.

Høyrepopulistiske partiledere kunne skåle, men for Tysklands mangeårige og ubestridte ­leder, ble søndagens delstatsvalg i hennes egen hjemstat Mecklenburg-Vorpommern et bittert tilbakeslag:

Merkels parti, Den kristeligdemokratiske union (CDU), ble bare tredje største parti med 19 prosent av stemmene.

CDfikk mindre oppslutning enn det relativt nye, sterkt innvandringskritiske og høyrepopulistiske Alternativ for Tyskland (AfD), som fikk en oppslutning på like under 21 prosent i den nordøstlige delstaten.

Det sosialdemokratiske SPD ble igjen største parti med rundt 30 prosent av stemmene. SPD er juniorpartner i Merkels regjering.

Delstaten Mecklenburg-Vor-pommern, med sin lange kystlinje mot Østersjøen, har et ­beskjedent innbyggertall på 1,6 millioner.­

LES OGSÅ: – Trump driver med det filosofen Harry Frankfurt kalte «bullshit»

Varsko

Nederlaget i valget på ny delstatsforsamling var delvis varslet, men regnes like fullt som et kraftig varsko for Merkel og regjeringen ett år før neste års riksdagsvalg. Det har også satt fart på en kraftig trykk innen Merkels egne partirekker for en strengere innvandringspolitikk:

Trykket kommer særlig kraftig fra CDUs søsterparti i Bayern, Den kristen-sosiale unionen (CSU). Regjeringspartneren legger skylden på Merkels og regjeringens «åpne-dør-politikk» for det elendige valgresultatet.

LES OGSÅ: Fakta er forbi – er sannheten også over?

Ny kurs?

Den bayerske finans­ministeren Markus Söde­r (CSU) betegner overfor avisen Nürnberger Nachrichten oppslutningen­ på under 20 prosent som en alarmerende vekker, og en beskjed om at den føderale regjeringen nå må endre kurs og innføre en langt tøffere innvand-ringspolitikk.

CSUs generalsekretær Andreas Scheuer krever at det straks legges opp til en tøffere asylpolitikk:

– Vi må få et tak på antallet flyktninger, vi må få en raskere prosess for repatriering, vi må få flere land inn på listen over sikre land å returnere til, samt bedre tiltak for integrering, sier Scheuer til Berliner Tagesspiegel.

SPALTIST: Hvorfor vokser de ekstreme ytterkreftene i hele Europa?

Niende delstat

Resultatet innebærer at det innvandringskritiske AfD for første gang får plass i delstatsforsamlingen i Mecklenburg-Vorpommern. Partiet som ble etablert for bare tre år siden, er allerede innvalgt i åtte av Tysklands 16 delstats-forsamlinger.

AfDs toppkandidat i Mecklenburg-Vorpommern, Leif-Erik Holm, sier at valget kanskje blir begynnelsen på slutten for Merkels tid som regjeringssjef. Partiets nasjonale leder Frauke Petri kaller suksessen et resultat av statsministerens «katastrofale migrasjonspolitikk», og jubler over at partiet «har satt CDpå plass».

Ytterliggående jubel

Fra ­ledende høyrepopulister i Europa­ kommer jubel og gratulasjoner etter et valg der nesten hver fjerde­ velger stemte på ytre høyre, med 20,8 prosent på ­Alternativ for Tyskland og 3 prosent på nynazistiske NPD, ifølge NTB.

– Det som var umulig i går, er blitt mulig. Patriotene i AfD feier Merkels parti av banen. Gratulerer så mye, sier franske Marine Le Pen, som leder høyrepopulistiske Nasjonal front, i en entusiastisk Twitter-melding.

Høyrepopulistiske FPÖs leder, Heinz-Christian Strache i Østerrike, gratulerer AfD med å ha kommet inn i sin niende tyske delstat.

– Gratulerer, AfD! skriver neder­landske Geert Wilders fra høyrepopulistiske PVV på Twitter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

KOMMENTAR: Det er enkelt å lage fiendebilder av sårbare grupper

Fastholder politikk

En «dypt misfornøyd» Angela Merkel sier hun selvfølgelig er ansvarlig for CDUs dårlige delstatsvalg, men forsvarer fortsatt håndteringen av flyktningkrisen.

– Alle er nå nødt til å tenke over hvordan vi kan vinne tilbake tilliten, og selvsagt ingen mer enn meg, sa Merkel i går ­etter G8-møtet i Kina.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter