Nyheter

– Bistandspreget Afrika-nyheter

Bistandsorganisasjonene har overtatt fortellingen om Afrika fra de tradisjonelle mediene, mener dansk fotograf og journalist bosatt i Sør-Afrika.

De frivillige bistandsorganisasjonene har sakte men sikkert overtatt fortellingen om Afrika, skriver Jørn Stjerneklar i et leserinnlegg i danske Weekendavisen. Han mener at bistandsorganisasjonenes «snævre politiske interesser» har tatt plassen pressen bør ha i dekningen av Afrika.

Stjerneklar mener mangelen på korrespondenter fra mediene gjør at de frivillige organisasjonene «utnytter hullerne» som pressen etterlater.

Les også: Etterlyser kristne bistandsorganisasjoner

Tabloid

– Dette er veldig grovt og tabloid formulert av Stjerneklar, skriver Elisabeth Eide i en epost. Hun er medieforsker på OsloMet.

Hun mener likevel at det er et poeng bak det noe tabloide budskapet. Bare NRK har egne Afrika-korrespondenter, og hovedproblemet er at mediedekningen er for liten, mener hun.

– Men en rekke frilansere har til dels bidratt positivt, ett eksempel er nylig avdøde Hege Opseth Vandapuye. Selvsagt er det også tendenser til at journalister dekker kontinentet med utgangspunkt i velvilje fra bistandsorganisasjonene, skriver Eide.

Forskeren mener at det er selvsagt at frivillige organisasjoner som er avhengige av innsamlede midler tegner et bilde som kan være preget av «ofre», og dermed bidra til en ubalansert fremstilling.

Les også: Går i rette med Afrika-pessimisme

Fornøyd

Utenriksredaktør i NRK, Knut Magnus Berge, er ikke med på at dekningen deres av Afrika er mangelfull eller preget av bistandsorganisasjonenes narrativ.

– NRK er den eneste medieorganisasjonen i Norge som har korrespondenter i Afrika sør for Sahara, sier Berge.

Samtidig understreker han at Afrika er et stort kontinent, og at det dermed er krevende å dekke alle 56 land fra ett kontor.

– Vi har ti korrespondenter totalt. Hvis vi hadde hatt flere korrespondenter å fordele, skulle vi gjerne hatt flere i Afrika, sier Berge.

Han mener at de likevel kan stå inne for bildet NRK presenterer av Afrika.

– Vi er lite avhengige av bistandsorganisasjoner, men det er klart at vi i noen områder trenger hjelp fra FN eller frivillige organisasjoner for å komme inn i konfliktområder, sier Berge.

– Påvirker uavhengigheten i journalistikken dere leverer?

– Journalistikken vår er laget etter vanlige kriterier. Et eksempel er at vi var i Mali i vinter. Vi kom inn gjennom FN, men reportasjene vi skrev bærer ikke preg av det, mener Berge.

Les også: Afrikanere og vi dyrker offerrollen

Tilfeldig dekning

Nettredaktør i Bistandsaktuelt, Jan Speed, mener at Stjerneklars kritikk er treffende i Norge.

– Konsekvensene av at det er få korrespondenter i Afrika er at det blir «hvite hull» i dekningen, og dekningen blir tilfeldig, sier Speed.

Dermed har ikke media kontroll på om de får med seg det viktigste fra Afrika, mener han. Bistandsredaktøren sier at det også er merkbart på NRK når de er avhengige av støtte fra frivillige organisasjoner for å komme inn i noen konfliktområder.

– Det kan helt klart påvirke «fargen» på reportasjene, sier Speed.

Preget av frykt

At bistandsorganisasjoner får prege informasjonsbildet om Afrika i Norge kan være problematisk, mener han.

– Noen organisasjoner vil være preget av frykt for å bli kastet ut av landet de opererer i, eller av å komme på kant med regjeringen her hjemme. Til en viss grad setter regjeringen agendaen for bistandsorganisasjonene, sier Speed.

– Hva med Bistandsaktuelts rolle, dere er underlagt Norad?

– Vi betales over statsbudsjettet, m´en opererer etter redaktørplakaten, på lik linje med fagpressen ellers. Samtidig kommer jo lønnen vår fra Norad, men jeg opplever likevel at vi opererer forholdsvis fritt, sier Speed.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter