Nyheter

Bispevikaren gir seg

«Med sin inspirerende forkynnelse, sjelesorg, veiledning og gode lederegenskaper har han vært en domprost av Guds nåde til mange», skriver biskop Per Arne Dahl om David Gjerp.

– Jeg kan ikke annet enn å bli ydmyk og glad, og bare håpe og tro at det han sier er riktig, sier Gjerp, som nå går av med pensjon.

Du er den av domprostene som har vært lengst i tjeneste, 16 år, men søndag er det avslutningsgudstjeneste for deg i Tønsberg domkirke. Hvordan blir det?

– En blandet opplevelse. Jeg går glipp av så mange gode, fine ting ved å gå ut av domprost-jobben. Samtidig blir det en lettelse å kunne legge mye ansvar fra seg og kjenne friheten til i større grad å kunne gjøre andre ting jeg har lyst til.

Hva har vært tyngst i din 43-årige prestetjeneste?

– De 13 årene ved bispedømmekontoret fra 1987, da vi på en mer bevisst måte begynte å jobbe inn mot ulike konflikter i menighetene. Det var krevende, men nødvendig nybrottsarbeid. Du kan godt si at det toppet seg da jeg måtte møte i Oslo byrett sammen med biskop Sigurd Osberg, fordi vi faktisk hadde våget å sette begrensninger for enkelte presters atferd.

Du har vært biskopens faste vikar og fungerende biskop i mange perioder. Har du hatt lyst til å bli biskop selv?

– Jeg er blitt forespurt av en del bispedømmeråd, men jeg har vært rolig for at det var domprost jeg skulle være. Det er nok av andre som har lyst til å bli biskop. Totalt har jeg nok vært fungerende biskop i godt og vel to år. Jeg har hatt gleden av å jobbe godt og tett med fire nokså ulike biskoper.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hvordan er det å være stand-in for biskopen og å gå ut og inn av rollene?

– Det kan være krevende å vite hvilken rolle du har. Ved noen kortidsvikariater har jeg opplevd å måtte sende brev til meg selv. Det enkleste er når vakansen gjelder lange perioder, for da har også domprosten en vikar. Og så har jeg profitert på at jeg som fungerende biskop kom til «mine egne», kollegene fra min tid på bispedømmekontoret.

Hva vil du det skal være mer av i Den norske kirke?

– Mer respekt og rom for hverandres ståsted og meninger. Mer fokus på det sentrale: Jesu død og oppstandelse.

Hva er det siste du vil si?

– At kirkens viktigste oppgave i dag ikke er å gjøre Gud mest mulig spiselig for folk, men å gi mennesker mat for liv og død.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter